Ukrainassa on pulaa elämisen perustarvikkeista

 

Fidan apu Ukrainassa ja lähialueilla on ollut käynnissä reilun kahden viikon ajan. Fidan työtekijän mukaan pakolaisilla on pulaa elämisen perustarvikkeista. Monet heikoimmassa asemassa olevista kohtaavat syrjintää myös hädän keskellä.

Ukrainan sodan aiheuttama hätä on saanut suomalaiset liikkeelle ennätyksellisen nopeasti. Fidan hätäapukeräys Ukrainan hyväksi on tuottanut reilun kahden viikon aikana yli 400 000 euroa. Avun vievät perille kumppanijärjestöt, jotka hätämajoittavat pakolaisia.

Fida on tehnyt päätöksen, että katastrofikeräysten kohdalla 90 % keräysten tuotoista menee suoraan katastrofeista kärsivien auttamiseen, vaikka Fidan yleiskulut olisivat enemmän kuin 10 %. Suoraan ukrainalaisten auttamiseksi menee siten esimerkiksi 20 euron lahjoituksesta 18 euroa. Loput 2 euroa menee avun perillemenon varmistamiseen, logistiikkakuluihin ja keräysten toteuttamiseen eli hyvään hallintoon. Muissa kuin katastrofikeräyksissä Fidan keräys- ja hallintokulut ovat noin 15 % tuotosta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Fida on välittänyt tukea kumppaneidensa kautta erityisesti läntisen Ukrainan Užhorodin ja Shepetovkan kaupungeissa. Fidan tuella Užhorodiin on perustettu hätämajoitusta seudun pakolaisille. Hätämajoitukselle on ollut tarvetta ja majoituksen kapasiteetti on tullut jo vastaan. Uusia keinoja auttaa avataan jatkuvasti.

Ukrainassa on pulaa elämisen perustarvikkeista

Sotaa pakenevien määrä kasvaa jatkuvasti. Samanaikaisesti ruoka ja muu ostettava on loppunut kaupoista ja hyödykkeiden hinnat ovat nousseet. Paikallisten kyky auttaa vaikeutuu ja samalla monet paikalliset joutuvat liittymään avun tarvitsijoiden joukkoon.

– Paenneita on jatkuvasti lisää, ruoka ja kaikki muu ostettava loppuu. Polttoaine on kortilla ja auttaminen vaikeutuu, raportoi Janne Harjukoski, Fidan Itä-Euroopan työn koordinaattori.

Ukrainan pakolaiset tarvitsevat rahallista tukea, jotta lisääntyvät pakolaismäärät saadaan ruokittua ja heille jaettua elintärkeää apua.

Romanit erityisen vaikeassa asemassa

Sodan myötä jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa elävät ovat joutuneet entistä vaikeampaan asemaan. Erityisesti Ukrainan romanit ovat olleet vaikeassa asemassa. Monet heistä ovat joutuneet kokemaan avointa rasismia ja syrjintää.

– He, jotka olivat huonoimmassa asemassa Ukrainassa, ovat hännän jatkona myös avun tarvitsijoiden joukossa, Harjukoski kertoo.

Muokattu 11.3.2022 klo 15:20: lisätty tieto katastrofikeräyksen tuotoista.

 

Aiheet