Ukrainaa ei saa unohtaa! Kynttilät syttyvät ensi lauantaina Senaatintorilla ukrainalaisille sodan uhreille ja Ukrainan tueksi

 

Ensimmäinen Valoa Ukrainaan -tapahtuma järjestettiin vuosi sitten, kun Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan oli kestänyt vuoden. Kuva: Kimmo Brandt

Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan on kestänyt jo kaksi vuotta. Ukraina ja ukrainalaiset tarvitsevat apuamme ja tukeamme entistäkin kipeämmin. Kaupunkilaisia kutsutaan Valoa Ukrainaan -tapahtumaan Senaatintorille lauantaina 24. helmikuuta.

Ensi lauantaina tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Venäjä hyökkäsi ja aloitti täydellä voimalla brutaalin hyökkäyssotansa Ukrainaan. Vaikka sota levittää pimeyttä ympärilleen, emme saa antaa toivon ja valon sammua. Emme saa unohtaa Ukrainaa emmekä jättää ukrainalaisia selviytymään yksin, sillä ukrainalaiset taistelevat myös meidän vapautemme ja rauhamme puolesta. Sodan kestäessä ja inhimillisten kärsimysten kasvaessa tuen osoittaminen on entistäkin tärkeämpää.

Valoa Ukrainaan -tapahtuman ohjelma alkaa Senaatintorilla Helsingin tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä klo 17.00. Tämän jälkeen alkaa kynttilöiden lasku kirkon portaille ja kuullaan ukrainalaisten kuorojen ja Ylioppilaskunnan Laulajien esitykset. Hautakynttilöitä voi käydä laskemassa Tuomiokirkon portaille jo klo 15 alkaen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kynttilöitä on jaossa Senaatintorilla järjestäjien toimesta 2000 kappaletta. Tapahtuman päätteeksi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteinä.

Tapahtumaan voi osallistua myös sytyttämällä kynttilän sosiaalisessa mediassa julkaisemalla kynttiläkuvan tai -emojin. Tapahtuman hashtagit ovat #WeMustNOTForget ja #WeStandWithUkraine.

Valoa Ukrainaan -tapahtuman ohjelma

Klo 17.00
Tapahtuma alkaa Helsingin tuomiokirkon kellojen soitolla. Juontaja Ira Hammermann avaa tilaisuuden. Pidämme minuutin hiljaisen hetken sodan uhrien muistoksi.

Maailma-kuoro sekä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n kuorot Perspiv ja Kalyna esittävät yhdessä kappaleen Plyve kacha.

Juhlallinen kynttilöiden lasku arvovieraiden ja tapahtuman järjestäjien toimesta.

Maailma-kuoro, Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n kuorot Perspiv ja Kalyna sekä Yasni-lapsikuoro esittävät yhdessä kappaleen Molytva za Ukrainu (Rukous Ukrainasta).

Klo 17.30
Virallinen ohjelma päättyy Finlandia-hymniin Ylioppilaskunnan Laulajien triplakvartetin esittämänä.

Yleisö voi käydä laskemassa Tuomiokirkon portaille oman kynttilänsä.

Klo 20.00
Tuomiokirkon juhlavalaistus sammutetaan ja kynttilät kerätään energia- ja valonlähteeksi rintamalle Ukrainaan.