Muslimeja evankelioiva Dariush Golbaghi: ”En voi palata Iraniin”

 
Dariush Golbaghi.

− Kun olen Suomessa, tunnen olevani kotona. Täällä on kylmä ilmasto, mutta jos minun pitäisi asua jossakin muualla kuin Alankomaissa tai Iranissa, muuttaisin Suomeen, sanoo Dariush Golbaghi. Kuva: Ari Suomi.

Alankomaissa asuva farsinkielinen ylistyksenjohtaja ja nuorisopastori Dariush Golbaghi ei ole voinut käydä kotimaassaan Iranissa 20 vuoteen, ei edes isänsä kuolinvuoteella. Hänen mukaansa hinta on kannattanut kuitenkin maksaa.

Viime kesänä Hyvinkään Medialähetyspäivillä esiintynyt Dariush Golbaghi ei ole uusi tuttavuus Medialähetys Sanansaattajille eli Sansalle. Hän oli kymmenisen vuotta sitten äänittämässä IRR-TV:n studiolla Keravalla Sansan tuottamaa ylistysohjelmaa SAT-7:lle. Ohjelma lähetettiin Iraniin. Yhteistyö on jatkunut siitä asti.

Suomessa vieraileminen on Golbaghille mieluista. Hän ei säästele sanojaan kehuessaan Suomea ja suomen kieltä sekä maan kristittyjä.

Kotimaa neliöb. 30.9.-6.10.

− Kun olen Suomessa, tunnen olevani kotona. Täällä on kylmä ilmasto, mutta jos minun pitäisi asua jossakin muualla kuin Alankomaissa tai Iranissa, muuttaisin Suomeen.

Evankeliumia ja opetusta iranilaisille

Dariush Golbaghi on asunut Alankomaissa jo 23 vuotta. Uskoontulo vuonna 2003 mullisti nuoren opiskelijan ja muusikon elämän suunnan.

− Bändini tuli uskoon samaan aikaan kuin minäkin, joten minulla oli muusikkoja, joiden kanssa tehdä asioita. Päätimme järjestää ylistyskonsertin. Meillä ei ollut käsitystä siitä, mitä ylistäminen on. Ajattelimme, että se on laulamista ja soittamista.

Konsertti oli menestyksekäs: paikan päälle tuli 500 ihmistä ja 35 antoi illan aikana elämänsä Jeesukselle. Tapahtuman seurauksena Dariush Golbaghi alkoi pitää raamattupiiriä uskoon tulleille. Hän toimi nuorisopastorina ja ylistysmuusikkona.

− Kun huomasin, että monet iranilaiset löysivät uskon Jeesukseen, ajattelin, että minun pitää vahvistaa erityisesti nuoria.

Toiminnan kasvun seurauksena Golbaghi perusti vuonna 2015 SafeHouse-järjestön, joka palvelee sekä Iranin maanalaisessa seurakunnassa olevia nuoria että maan ulkopuolella asuvia kristittyjä mediatyön, sosiaalisen median ja musiikin välityksellä. Järjestö järjestää esimerkiksi ylistyskonsertteja ja erilaisia nuoria hengellisesti varustavia seminaareja.

SafeHousen ohella Golbaghi toimii iranilaisen seurakunnan pastorina. Seurakunnassa on noin 70 jäsentä, mutta kävijöitä on lähistöllä olevan pakolaisleirin vuoksi huomattavasti enemmän.

− Seurakuntamme on kuin pelto, jossa kylvämme siemenen. Ihmiset tulevat seurakuntaan, vastaanottavat Jumalan rakkautta, ottavat kasteen, opiskelevat Raamattua ja lähtevät muualle 2–3 vuoden jälkeen.

Jeesus ilmestyy muslimeille unessa

Suurimman osan työajastaan Dariush Golbaghi keskittyy iranilaiskristittyjen tapaamiseen Euroopassa ja Turkissa sekä yhteydenpitoon Iranissa asuvien kristittyjen kanssa. SafeHousella on nykyään kotikirkkoja Iranissa ainakin kymmenessä kaupungissa.

Iranin maanalainen seurakunta kasvaa jatkuvasti, vaikkei maassa ole kirkkorakennuksia eikä evankeliointi ole sallittua. Jeesus on ilmestynyt lukemattomille etsijöille unessa.

− Olen kuullut tuhansista iranilaisista, jotka ovat kääntyneet kristityiksi unien kautta. Olen tallentanut näitä kauniita todistuksia ainakin parisataa, Golbaghi kertoo.

− Muslimeilla ei ole tietoa Jeesuksesta, minullakaan ei ollut. Häntä pidetään profeettana ja hyvänä ihmisenä. Kun Jeesus ilmestyy unessa, hän kertoo aina olevansa Herra, ainoa tie ja totuus, ja kehottaa seuraamaan häntä.

Unien ohella usko Jeesuksen syntyy usein sosiaalisen median kautta, jossa iranilaiset kuulevat Jumalan sanaa, opetusta ja hengellistä musiikkia. Monet pyytävät esirukousta puolestaan.

”En voinut halata kuolevaa isääni”

Dariush Golbaghi tekee työtä iranilaisten parissa, mutta ei voi matkustaa Iraniin. Hän ei ole käynyt maassa sen jälkeen, kun kääntyi kristityksi ja alkoi tehdä hengellistä työtä sosiaalisen median kautta. Se olisi liian vaarallista.

− Teimme vaimoni kanssa sen valinnan, että haluamme palvella Jumalaa ja hänen valtakuntaansa ja kansaansa. Tiesimme, että se olisi vaikeaa, koska emme voisi palata enää Iraniin. Tiesin, etten voisi tavata vanhempiani. Vaikeinta oli, kun isäni menehtyi viime vuonna enkä voinut mennä halaamaan häntä viimeistä kertaa, Golbaghi liikuttuu.

Pojan onneksi vanhemmat pääsivät käymään Alankomaissa muutaman kerran, ja he myös tulivat uskoon muutama vuosi sitten, samoin kuin appivanhemmat. Golbaghi sai kastaa heidät kaikki.

− Kun tapaan isäni taivaassa, annan hänelle ensimmäiseksi halauksen, hän hymyilee.

Sisarukset asuvat nykyään Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Hekin ovat kristittyjä.

− Jeesus on uskollinen. Kun me pysymme hänen tahdossaan, hän tekee suuria asioita elämässämme, Golbaghi sanoo.

”Emme voi tehdä työtä yksin”

Dariush Golbaghi arvostaa suuresti toisia kristittyjä, Kristuksen ruumista. Hän kertoo saavansa voimaa työhönsä esirukouksista ja rohkaisevista viesteistä.

− Kristuksen ruumiina me tarvitsemme toisiamme, että tuemme toisiamme ja rukoilemme toistemme puolesta. Emme voi tehdä tätä työtä yksin, hän sanoo.

− Pyydän, että muistatte tiimiäni ja toimintaamme, että Jumala antaa meille viisautta ja voimia ja että saamme jatkaa työtä. Pyydän muistamaan myös yhteistyökumppaneitamme ja iranilaisia kristittyjä rukouksin.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 4/2023.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa