Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Tutkimus: Usko ja analyyttisyys yhteensopivia

 

Ehkä usko ei olekaan niin älytöntä, kuin mitä monet ajattelevat. (Pixabay/Tero Vesalainen)

Tulokset haastavat näkemyksen, jossa uskovat ovat vähemmän loogisia kuin ne, jotka eivät usko. ”Uskominen maallistuneessa kulttuuriympäristössä voi edellyttää jopa enemmän logiikkaa kuin elämä uskonnottomana.”

Yksilön analyyttinen ajattelukyky ei poissulje sitä, että hänellä samaan aikaan on vahvoja yliluonnollisia uskomuksia, ilmeni Coventryn ja Oxfordin yliopistojen tutkijoiden suorittamassa tutkimussarjassa. Tulokset haastavat yleisen käsityksen, että ihmiset, joilla on yliluonnollisia uskomuksia, ovat intuitiivisempia ja vähemmän loogisia kuin ne, joilla samanlaisia uskomuksia ei ole.

Tutkimusryhmä selvitti asiaa intuitiivista ajattelua mittavilla testeillä ja aivojen sähköiseen stimulointiin pohjautuvilla kokeilla. Koehenkilöinä oli muun muassa tunnetun Santiago de Compostela -pyhiinvaellusreitin vaeltajia.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Tutkimusryhmään kuuluvan Valerie van Mulukomin mukaan uskominen voimakkaasti maallistuneessa kulttuuriympäristössä voi päinvastoin edellyttää jopa enemmän logiikkaa kuin elämä uskonnottomana.

– Uskovana eläminen –– on vaikeampaa , ja henkilöltä tosiasiassa vaaditaan enemmän analyyttistä ajattelua, koska hänen täytyy mennä valtavirtaa vastaan. Henkilön [uskovan] täytyy kyetä pitämään mielessään monia aatteita, van Mulukom pohti brittiläisen Premier Median haastattelussa.

Tutkimus on luettavissa Scientific Reports -nettisivustolla.