Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Tutkimus: Pienten lasten vanhemmat keskimääräistä tyytyväisempiä elämäänsä

 

Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin. He ovat tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa elämässä kuin muut samanikäiset aikuiset. He myös elävät osin terveellisemmin kuin muut aikuiset.

Tulokset selviävät laajasta FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta, josta julkaistaan nyt tuloksia pikkulasten vanhemmista (perheessä ainakin yksi alle 7-vuotias lapsi).

Syntyvyys on laskenut Suomessa huomattavasti vuodesta 2011 alkaen. Vuonna 2018 se oli alhaisempi kuin koskaan: tuolloin syntyi 1,41 lasta naista kohti.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

”Syntyvyyden laskusta ja sen syistä on keskusteltu paljon. Mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta. Tämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin”, kertoo erikoistutkija Annamari Lundqvist.

Valtaosa pikkulasten vanhemmista tyytyväisiä elämän saavutuksiin

Pikkulasten vanhemmista lähes 90 prosenttia kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten äideistä tyytyväisiä perhe-elämäänsä on 84 prosenttia (muista naisista 76 prosenttia) ja isistä 87 prosenttia (muista miehistä 78 prosenttia). Pikkulasten äideistä tyytyväisiä saavutuksiinsa elämässä on 82 prosenttia (muista naisista 69 prosenttia) ja isistä 78 prosenttia (muista miehistä 58 prosenttia).

Pikkulasten vanhemmat ovat yhtä tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa kuin muut aikuiset. Pikkulasten äideistä 43 prosenttia ja isistä 52 prosenttia on tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa.

Psyykkistä kuormittuneisuutta kokee 6 prosenttia pienten lasten äideistä ja 7 prosenttia isistä. Masennusoireita esiintyy 12 prosentilla äideistä ja 6 prosentilla isistä.

Vähemmän ruutuaikaa ja alkoholia

Pikkulasten vanhemmat elävät osin terveellisemmin kuin muut samanikäiset aikuiset. He juovat harvemmin yli kuusi alkoholiannosta kerralla ja istuvat ruudun ääressä vapaa-ajallaan vähemmän kuin muut aikuiset. Esimerkiksi vain 14 prosenttia vanhemmista ilmoittaa istuvansa vapaa-ajallaan ruudun ääressä enemmän kuin kolme tuntia päivässä, mutta muista naisista näin ilmoittaa 24 prosenttia ja miehistä 36 prosenttia.

Pikkulasten vanhemmat kokevat nukkuvansa riittävästi harvemmin kuin muut aikuiset. Pikkulasten äideistä 64 prosenttia ja isistä 67 prosenttia kokee nukkuvansa riittävästi, kun muista naisista näin kokee 76 ja miehistä 77 prosenttia.

Joka kymmenes pikkulapsen vanhempi tupakoi päivittäin. Myös kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on selvästi suosituksia vähäisempää.

THL