Eija-Riitta Korhola: ”Kirkollisten vaalien alla eletään rasittavia lokeroinnin aikoja”

 

– Kaikenlaisten kirkollisten vaalien alla eletään hieman rasittavia lokeroinnin aikoja, sanoo filosofian tohtori ja entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, joka aloittaa tänään Radio Dein ja Seurakuntalainen.fi:n blogistina.

Suomessa järjestetään 11. helmikuuta kirkolliskokousvaalit, joissa valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa evankelis-luterilaisen kirkon korkeimpaan päätöksentekoelimeen seuraavien neljän vuoden ajaksi.

Korholan mukaan etenkin kirkollisessa mediassa näkee vaalien alla yksinkertaistettuja jakolinjoja, joissa vaalin ehdokkaat jaotellaan konservatiiveihin ja liberaaleihin.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

­– On ymmärrettävää, että se on kätevä työkalu vaikkapa juuri nyt kun kirkolliskokousehdokkaita pannaan järjestykseen. Ihmiset asetetaan mielellään janalle, jonka toisessa päässä ovat liberaalit, toisessa konservatiivit. Samalla nämä konservatiivisimmat kuvaillaan usein myös fundamentalisteiksi: jääräpäiksi ja jäykkäniskoiksi, arvioi Eija-Riitta Korhola tänään torstaina Radio Dein Päivän blogissa.

”Väitän, että myös liberaali voi olla jyrkkä fundamentalisti.”

Korholan mukaan median pelkistetyt jakolinjat tuottavat vääriä mielikuvia.

– Mielestäni tässä tapahtuu eräänlainen hahmotusvirhe. Väitän, että myös liberaali voi olla jyrkkä fundamentalisti. Janan sijasta piirtäisinkin nelikentän.

Korhola pohtii radiokolumnissaan myös fundamentalismin syvintä olemusta.

– Fundamentalismi on oma aatteensa, josta on monta eri versiota, kuten vaikkapa kristillinen tai islamilainen, tai ateistinen. Tai liberaali suvaitsevaisuusfundamentalismi, jossa ei kuitenkaan kyetä suvaitsemaan muita kuin aivan tietynlaisia ihmisiä.

– Fundamentalismi on vallanhaluinen, paljon tilaa vievä elämänasenne. Sitä kuvaa parhaiten ilmaisu ”haltuun otettu totuus”. Koska fundamentalisti on saanut totuuden haltuunsa, juuri hänellä on valta määritellä se. Tämä vaara on niin liberaaleilla kuin konservatiiveillakin.

Eija-Riitta Korholan Päivän blogi kuullaan Radio Deissä joka torstai kello 8.45 ja 12.50. Radiokolumneista julkaistaan lukuversio Seurakuntalainen.fi:ssä aamun radiolähetyksen jälkeen.

Korhola tekee paluun Radio Dein ja Seurakuntalaisen blogistiksi. Edellisen kerran hän kolumnoi Radio Deissä ja Seurakuntalainen.fi:ssä vuonna 2014.

Lue Eija-Riitta Korholan blogikirjoitus Fundamentalismin syvin olemus kokonaisuudessaan.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)