Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tutkimus: Kristillisyys voi vähentää masennuksen uusiutumista

 

Kuva: sxc.hu

Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että uskonnollisten ihmisten masennus saattaa uusiutua tavallista harvemmin. Aiemmassa tutkimuksessaan tutkijat havaitsivat uskonnollisuuden liittyvän myös pienempään masennusriskiin.

Nyt julkaistussa selvityksessä seurattiin runsasta sataa silloin tutkitun jälkeläistä. Jälkeläisiä seurattiin kymmenvuotiaasta kaksikymppisiksi. Tuona aikana vakavia masennuksia todettiin neljännes vähemmän osallistujilla, joille uskonnollisuus ja henkisyys olivat kymmenvuotiaina tärkeitä.

Aktiivinen uskonnon harjoittaminen tai kirkkokunta eivät vaikuttaneet yhteyteen. Yhteys oli sen sijaan vahvempi osallistujilla, joiden vanhemmista jompikumpi oli sairastanut masennusta. Tarkemmassa analyysissa uskonnollisuus pienensi vain masennuksen uusiutumisten eikä uusien masennusten riskiä. Osallistujat olivat protestantteja tai katolisia.

Uskonnollisuus ja henkisyys on aiemmin yhdistetty muun muassa aivohalvauksen jälkeisen masennuksen ja ahdistuksen lievittymiseen. Myös muunlaisia terveyshyötyjä on raportoitu, mutta tulokset ovat ristiriitaisia ja voivat selittyä hyvin monella seikalla.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Asiasta uutisoi 5.9. Helsingin Sanomat.

 
Artikkelibanneri perussanoma