Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Tutkimus: Juutalaisilla eniten koulutusta – hinduilla ja muslimeilla vähiten

 

Enemmistö juutalaisista asuu kehittyneissä maissa, joissa koulutustaso yleisesti on korkea. Kuva: Istockphoto

Eri uskontojen edustajilla on isoja eroja koulutuksessa. Erot tosin ovat tasottumassa.

Maailman pääuskontojen edustajista juutalaisilla on ylivoimaisesti eniten koulutusta. Juutalaiset käyvät koulua keskimäärin 13,4 vuotta. Vastaavasti vähimmin koulutettuja ovat hindut ja muslimit. Heillä koulua käydään keskimäärin 5,6 vuotta. Koko maailman keskiarvo on 7,7 vuotta koulua. Kristityt ovat toiseksi koulutetuimpia. He käyvät koulua 9,3 vuotta. Buddhalaisilla kouluvuosia kertyy keskimäärin 7,9. Ne, jotka eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan, vaan määrittelevät olevansa esimerkiksi agnostikkoja tai ateisteja, käyvät koulua keskimäärin 8,8 vuotta. Uskonnon ja koulutuksen välisestä yhteydestä kertoi Pew-tutkimuskeskuksen tutkimus.

Maan kehitystaso selittää uskonnon ohella koulutuseroja

Koulutusten suuret erot uskontokunnittain selittyvät pitkälti sillä, missä eri uskonnolliset ryhmät keskitetysti asuvat. Esimerkiksi enemmistö maailman juutalaisista asuu Yhdysvalloissa ja Israelissa. Molemmat maat ovat taloudellisesti hyvin kehittyineitä ja niissä on yleisesti korkea koulutustaso. Vastaavasti hinduista 98 prosenttia asuu kehittyvissä maissa kuten Intia, Nepal ja Bangladesh. Näissä maissa koulutustaso on alhainen.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Tutkimuksen mukaan saman maan sisälläkin voi olla isoja eroja koulutuksessa eri uskonnollisten ryhmien välillä. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa esimerkiksi kristityillä on korkeampi koulutustaso kuin muslimeilla. Jotkut sosiaalitieteilijät arvelevat eron johtuvan historiallisista syistä kuten lähetystyöstä.  Lähetystyöntekijäthän perustivat esimerkiksi kouluja.

Sukupuolen vaikutus koulutustasoon

Kun tutkimustuloksia tarkastellaan sukupuolen mukaan, havaitaan, että korkean koulutuksen uskonnoissa sukupuolten koulutustasossa ei juurikaan ole eroa. Juutalaiset naiset ja miehet ovat yhtä koulutettuja. Kristittyjen osalta tilanne on lähes sama. Suurin ero naisten ja miesten koulutusvuosissa oli hinduilla. Hindunaiset käyvät keskimäärin 2,7 vuotta vähemmän koulua kuin hindumiehet. Musliminaiset kävivät koulua keskimäärin 1,5 vuotta miehiä vähemmän.

Pew-tutkimuskeskuksen tutkimuksesta käy ihmi myös se, että hindut ja muslimit edistyneet muita uskontoja enemmän koulutuksen lisäämisessä. Kun koulutusvuosia tarkastellaan ikäryhmittäin, havaitaan, että nuoremmat (25-34-vuotiaat) hindut ja muslimit ovat selvästi koulutetumpia kuin tutkimuksen vanhin ikäryhmä (55-74-vuotiaat).

Tutkimuksessa oli mukana 151 maata.