Ihmisiä ja ilmiöitä: Hengellistä vankilatyötä tehdään yhä – Omat kivut ja vastoinkäymiset ovat avaimia aitoihin kohtaamisiin, Jani Alanko sanoo

Turun uusi piispa Kaarlo Kalliala: Arkkipiispan ääni ylitse muiden

 

Kaarlo Kalliala vihitään loppiaisena Turun piispaksi.

Turun uusi piispa Kaarlo Kalliala katsoo, että arkkipiispalla on Suomessa ylivertainen asema ”kirkon äänenä”. Kallialan mukaan olisi aika avoimesti tunnustaa, ettei arkkipiispa ole nykyisenä mediajulkisuuden aikana enää ”yksi vertaistensa joukossa” vaan kirkon todellinen vallankäyttäjä ja äänitorvi.

 – Kyllähän se on ihan selvä, että yleisessä julkisuudessa kirkon ääni on ennen kaikkea arkkipiispa, toteaa loppiaisena Turun piispanvirkaan vihittävä Kaarlo Kalliala Radio Dein Viikon vieras -haastattelussa.

Kallialan mukaan muille piispoille ja muille kirkon näkyville henkilöille jää lähinnä rooli kirkon paikallisina mielipidevaikuttajina. Arkkipiispa mielletään median ja kansalaisten taholta kirkon toimitusjohtajaksi, joka sanoo asioihin viimeisen sanan – myös sellaisiin kysymyksiin, jotka eivät varsinaisesti kuulu hänen toimivaltansa piiriin.

Pipliaseura Neliöb. 25.9.-8.10. MJa

Kallialan mukaan arkkipiispa ei ole enää ”yksi vertaistensa joukossa”, kuten kirkon viralliset säädökset arkkipiispan suhteen muihin piispoihin määrittävät. Arkkipiispan ääni koetaan kirkon ääneksi.

– Kun kirkon ääntä kysytään, niin kyllä silloin arkkipiispalle lähdetään soittelemaan.

Loppiaisena Turun piispaksi vihittävä Kaarlo Kalliala on Radio Dein jouluviikon vieras. Viikon vieras -haastattelu joka päivä 20.-24.12. kello 15.20.Uusinta 28.12. klo 21.35.

Kuuntele, mitä Kaarlo Kalliala vastaa Mikko Salmen kysymykseen: ”Kuka käyttää kirkon ääntä?”

 

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa