Elämäntaito: Lentokonemekaanikon hämmästyttävä ura: Mediatalon toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen on nyt myös lähetyslentäjien puheenjohtaja

Turun terrori-isku puhuttaa seurakunnan tilaisuuksissa

 

Turun tuomiokirkossa järjestettiin perjantai-iltana rukoushetki, johon osallistuivat mm. Nina Kanniainen-Orpo (vas.), ministeri Petteri Orpo ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Ari-Matti Ruuska, Turun Sanomat

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työntekijät ovat viime päivinä kohdanneet satoja terrori-iskun järkyttämiä ja hiljentämiä kansalaisia. Osa ikäihmisistä on kertonut pelkäävänsä ulkona liikkumista.

Lähes kaikki Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työntekijät olivat lähteneet töistä kesäviikonlopun viettoon, kun järkyttävät tapahtumat Turun Kauppatorilla viime perjantaina 18.8. käynnistyivät.

Viestintäpäällikkö Paula Heino oli kuitenkin kello 16:n jälkeen työpaikallaan, kun kollega soitti kotimatkaltaan ja ilmoitti, että jotain vakavaa on keskustassa tapahtunut.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Pian media uutisoi tapahtumista, ja poliisi ilmoitti, ettei keskustassa saa liikkua.

Paula Heino otti yhteyden seurakuntayhtymän valmiuspäällikköön ja esimieheensä sekä viestitti asiasta mm. keskustan seurakuntien kirkkoherroille, jotta nämä tietäisivät osaltaan varautua ihmisten auttamiseen.

Kun poliisi antoi liikkumisluvan, Tuomiokirkon ovet avautuivat.

Yhdessä rukoillen

Rukoushetki siellä järjestettiin vielä samana iltana – perjantaina – kello 21. Paikalla olivat mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistö, uskontokuntien johtajia, piispa Kaarlo Kalliala, ministerit Petteri Orpo, Annika Saarikko ja Paula Risikko sekä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Kaikkiaan rukoushetkeen osallistui parisensataa ihmistä.

Sen järjestivät Turun arkkihiippakunta ja arkkipiispan kanslia.

Rukoushetken jälkeen oli mahdollisuus jäädä keskustelemaan diakoniatyöntekijöiden ja pappien kanssa. Seurakuntayhtymän facebookissa muistutettiin mahdollisuudesta olla yhteydessä kirkon keskusteluapuun.

Seuraavana päivänä, lauantaina, seurakunta tarjosi keskusteluapua ja hiljentymisen paikan mm. Turun tuomiokirkossa, Martinkirkossa ja Mikaelinkirkossa, mutta iltapäivällä kirkoissa oli vihkimisiä.

Oppilaitospastori päivysti yliopiston viereisessä Kampuskappelissa.

Puhuminen auttaa

– Terrori-isku on horjuttanut ihmisten turvallisuuden tunnetta. Ikäihmiset ovat tuoneet esiin huolta siitä, uskaltaako kaduilla enää kulkea. Erityisesti heitä silmällä pitäen Kaarinan seurakunta on järjestänyt tällä viikolla päivätilaisuuksia Kaarinan kirkossa, Paula Heino kertoo.

Viestintäpäällikkö uskoo, että perjantainen terrori-isku otetaan puheeksi vielä monessa seurakunnan normaaliinkin toimintaan kuuluvassa tilaisuudessa.

Hänestä on tärkeää, että siitä puhutaan.

– Jokainen seurakunnan työntekijä on sitoutunut olemaan lähimmäisen tukija ja kuuntelija. Kenenkään ei tarvitse pohdintoineen jäädä yksin. Kannattaa hakeutua juttelemaan ja vaihtamaan ajatuksia.

Paula Heino on työskennellyt seurakunnan viestinnässä yli 10 vuotta.

– Kouluampumiset ovat valtakunnallisesti olleet rajuimpia ja traagisimpia tapauksia. Vuonna 1994 seurakuntayhtymämme työntekijät näkivät Turussa sen, mitä Estonian uppoaminen ja uhrien kuljetus kaupunkiin vaikuttivat.

– Perjantainen isku liittyy nyt näihin järkyttävien tapahtumien sarjaan.

 

Aiheet