Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Tuottaja: Kristillisellä musiikilla mahdollisuus lohduttaa

 

Matti Kemppaista motivoi tuottajan ammatissaan taiteellinen ja hengellinen näky. Kuva: Petri Aittoniemi

Useita kristillisiä levyjä tuottanut Matti Kemppainen haluaa, että kristillinen musiikki on laadultaan täysin vertailukelpoista minkä tahansa musiikin kanssa. Hengellinen musiikki kurottaa kuitenkin melodian ja sovituksen ulkopuolelle.

– Kristillisen musiikin kenttä tulee pärjäämään hyvin, sillä meillä on luovuuden lähteenä kaikkivaltias Jumala, Kemppainen uskoo.

Artisti haluaa kertoa tarinan jonkin kappaleen kautta muttei välttämättä tiedä, millainen sovitus siihen sopisi parhaiten. Tällöin moni tarvitsee tuottajan apua. Vuodesta 2007 kokopäiväisenä tuottajana toiminut Matti Kemppainen lähtee työssään liikkeelle asiakkaan toiveista.

– Levyn tuottaminen on usein siksakkia. Ensin kokeilemme jotain tyylisuuntaa, kunnes saatamme todeta, että se on väärä. Seuraavaksi kokeilemme jotain täysin erilaista, mutta sekään ei toimi. Jostain sieltä välimaastosta lopulta löytyy oikea soundi ja tyyli.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Sosiaaliset taidot tärkein työkalu

Tuottajan tulee osata soittaa eri instrumentteja, jotta hän voi antaa muusikoille hyviä vinkkejä. Sen lisäksi hänen tulee hallita studiotyöskentely.

– Myös musiikillisen kokonaisuuden hahmotuskyky on tärkeää. En saa takertua liikaa pieniin yksityiskohtiin, vaan minun tulee hahmottaa, mikä levyssä on olennaisinta, Kemppainen kuvailee.

Tuottajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän nimeää sosiaaliset taidot. Työtä tehdään joka viikko eri ihmisten kanssa, ja joskus tuottaja joutuu antamaan positiivisen palautteen lisäksi kritiikkiä.

– On haastavaa sanoa rakentavaa palautetta toisen sydänverellä tekemästä taiteesta siten, ettei artisti pahoita mieltään ja että hän ottaa muutosehdotukseni vastaan. Erityisesti lauluäänitykset ovat intiimejä tilanteita, joissa mietin usein, kuinka voisin rohkaista ja antaa oikeita vinkkejä, jotta saisin levylle parhaimman otoksen.’

Valoisa tulevaisuus

Matti Kemppaisella on tarkka laatuvisio levytuotantojensa suhteen. Hänen tavoitteenaan on, että kristillisten sooloartistien ja bändien levyt olisivat niin soundillisesti, sovituksellisesti kuin kappalemateriaalin osalta vertailukelpoisia minkä tahansa musiikin kanssa.

– Toivoisin ihmisten olevan tietoisia siitä, että on olemassa muutakin kuin radiossa soivaa valtavirtamusiikkia. Jos elämässä tulee suuria vaikeuksia, aika harva radiossa soiva pop-biisi voi lohduttaa.

Teksti: Heli Markkunen