Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tuhansien ekaluokkalaisten koulutie siunataan

 

Perinteinen siunaustilaisuus koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille järjestetään monessa seurakunnassa syksyllä juuri ennen perusopetuksen alkua. Osassa seurakunnista siunaus on toimitettu jo keväällä, jolloin se toimi samalla myös seurakunnan kerhojen päättymisjuhlana.

Seurakunnat haluavat olla mukana pienen ihmisen elämänmuutoksessa sekä tarjota tukensa perheelle. Tilaisuuteen kutsutaankin useimmiten lapsen vanhempien ja sisarusten lisäksi myös isovanhemmat ja kummit.

Kuusankosken seurakunnan Siunaus kantaa koulutielle -tilaisuus järjestetään koulujen alkua edeltävänä iltana 10. elokuuta. Siunaustilaisuudessa rukoillaan, luetaan raamattua ja lauletaan lasten virsiä sekä toimitetaan koulunsa aloittavien siunaus.

– Koulun aloittaminen on iso askel pienelle ihmiselle. Vanhemmat haluavat saattaa lapsensa koulutielle Taivaan Isän suojaavin siunauksin”, toteaa Kuusankosken seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi David Paski.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Seurakunnat kutsuvat koulunsa aloittavat tilaisuuteen henkilökohtaisesti tai tiedottavat tapahtumasta verkkosivuilla tai seurakuntalehdessä. Esimerkiksi Espoossa ekaluokkalaiset siunataan koulutielle Leppävaarassa, Matinkylässä ja Tapiolassa 15.8.2011. Helsingin Mikaelinkirkossa siunaustilaisuus järjestetään 14.8.2011.

Yli 12 000 koululaista osallistuu seurakuntien aamu- ja iltapäivätoimintaan Monen ekaluokkalaisen jokapäiväiseen elämään seurakunta osallistuu tarjoamalla toimintaa ja yhdessäoloa ennen koulupäivää ja sen jälkeen. Seurakuntien järjestämään toimintaan osallistuvien lasten lukumäärä on kasvussa.

Seurakunnat ovat yksi kuntien aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelun tuottajista. Toiminnassa painottuu turvallisen aikuisen jatkuva läsnäolo koulupäivän ulkopuolella. Ohjelmaan kuuluu monipuolinen ja virkistävä toiminta sekä hiljentyminen ja lepo. Vuonna 2010 seurakuntien aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistui 12 600 koululaista.

Syksyllä 2011 perusopetuksen aloittavien määräksi arvioidaan 59 000 lasta. Koulut alkavat paikkakunnasta riippuen viikoilla 32 tai 33.

 
artikkelibanneri Uusi Tie