Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Trump palestiinalaishallinnolle: ”Jos ei tule rauhansopimusta, ei tule avustusta”

 

Palestiinalaisten hallitsema Gazan alue vuonna 2015. Kuva: Pixabay.

Presidentti Donald Trump rohkaisee juutalaisia johtajia pysymään optimistisina siitä, että Israelin ja palestiinalaisten välille saadaan rauha tulevana vuonna. Jos rauhanneuvotteluja ei aloiteta, hän kieltäytyy avusta palestiinalaisille.

The Jerusalem Post uutisoi, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhui torstaina 6.9.  lyhyesti puhelimessa Israelin ja palestiinalaishallinnon edustajien kanssa  juutalaisten uudenvuodenjuhlan kunniaksi.

”Me pystymme samaan sen [rauhan] aikaiseksi”, Trump sanoi. ”Me teimme jotakin, jota – nyt ymmärrän miksi – niin monet presidentit ennen minua eivät tehneet. He kampanjoivat siitä ja he aina puhuivat siitä, Jerusalemista ja [sinne perustettavasta Yhdysvaltojen] suurlähetystöstä. Se oli kaikki kovin kaunista ja kaikki olivat tyytyväisiä. Mutta he eivät koskaan perustaneet sitä.”

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Trumpin viesti palestiinalaisille oli: ”Minä sanon, että te saatte rahaa, mutta me emme maksa teille ennen kuin pääsemme sopimukseen. Jos emme pääse sopimukseen, emme maksa. Ja sillä tulee olemaan vähän vaikutusta.”

Trump kertoi Jerusalem Postin mukaan:

”Sanoin joillekin aiemmista rauhanneuvottelijoista: ’Käytittekö koskaan aiemmin rahanäkökulmaa neuvotteluissa? He sanoivat: ’Emme käyttäneet. Ajattelimme, että se olisi epäkunnioittavaa.’ Sanoin: ’Minun mielestäni se ei ole lainkaan epäkunnioittavaa. Mielestäni se on epäkunnioittavaa, että ihmiset eivät tule neuvottelupöytään.’”

Trump sanoi viime viikkoisessa konferenssipuhelussaan, että hän uskoo hyvin vahvasti hallintonsa rauhantiimiin, joka on viimeisten 19 kuukauden ajan työskennellyt Lähi-Idän kattavan rauhansuunnitelman parissa. Jason Greenblatt, joka johtaa näitä rauhanponnisteluja, kirjoitti mielipidekirjoituksen aiemmin tällä viikolla. Siinä hän kertoi huomioivansa juutalaisten uudenvuodenjuhlan rukoilemalla rauhan puolesta ja vaatimalla palestiinalaisviranomaisia palaamaan neuvottelupöytään. Mielipidekirjoitus julkaistiin Jewish Telegraphic Agencyssa englanniksi, Israel Hayomissa hepreaksi ja al-Awsatissa arabiaksi.

Erään lähteen mukaan Trump tiedosti sen, että hän painosti strategisesti palestiinalaishallintoa palaamaan rauhanneuvotteluihin rajoittamalla USA:n apua hauraalle elimelle.

Trumpin hallinto on hiljattain leikannut kaiken rahoituksensa YK:n palestiinalaisten avustusjärjestölle, vetäytynyt UNESCO:sta ja YK:n Ihmisoikeuskomissiosta ja allekirjoittanut lain, joka leikkaa USA:n kongressin antamaa apua palestiinalaishallinnolle, mikäli se ei lopeta ”marttyyrimaksujärjestelmäänsä” tuomittujen palestiinalaisten murhaajien ja terroristien perheille.