Tohtorikoulutettava mullisti uransa – tanssii ja näyttelee nyt Los Angelesissa

 

Eve Metsäranta kävi viimeksi Suomessa vuoden 2016 jouluna. Synnyinmaassa koti on Tampereella, jossa myös läheiset asuvat. Kuva: Armond Kinard

– Huomasin, että televisiotyössä ja teatterissa olin paljon onnellisempi kuin yliopistossa, sanoo Eve Metsäranta, joka elää nyt unelmiaan todeksi Yhdysvalloissa. Siellä hän on myös vahvempi kristitty kuin koskaan ennen.

Keväällä 2013 Eve Metsäranta oli tuore finanssihallinnon maisteri, jolla oli palo edetä jatko-opintoihin ja kansainvälisiin tutkijan tehtäviin.

Pian hän olikin tohtorikoulutettava, joka myös opetti yliopistossa laskentatoimea ja vastuullista liiketoimintaa.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

– Niinä aikoina kuitenkin oivalsin, etten tehnyt sitä, mitä sydämestäni halusin.

Eve oli koko ikänsä nauttinut esiintymisestä.

Hän oli tanssija Ylen Uusi Päivä –televisiodraamasarjassa sekä näyttelijä, taustalaulaja ja tanssija Musiikkiteatteri Palatsin Bodyguard-musikaalissa Laura Voutilaisen kanssa.

– Minulla oli kahden vuoden työsopimus yliopisto-opettajana, mutta päätin irtisanoutua vuoden jälkeen. Muutin syksyllä 2014 Tanskaan, jossa minut oli hyväksytty ammattitanssijakoulutukseen.

Valmistuttuaan Eve muutti New Yorkiin ja lopulta Los Angelesiin.

– Päädyin tekemään töitä elokuvan ja tv:n ammattilaisena, kun olin ensin opiskellut alaa lisää Yhdysvalloissa.

Esityksiä, opettamista ja elokuvan päärooli

– Useimpien näyttelijöiden tapaan työskentelen freelancerina. Kuulun ammattilaistanssijoiden Los Angeles Choreographers & Dancers -ryhmään, joka harjoittelee viikoittain.

– Kotiuduimme juuri Las Vegasin ja Philadelphian kiertueelta. Opetamme ja esiinnymme myös Los Angelesin kouluissa.

Nyt pääroolin saaneella Evellä on alkamassa kokopitkän elokuvan kuvaukset.

– Viime vuonna kieltäydyin vastaavasta tarjouksesta. Minun haluttiin esittävän suomalaista naispäähenkilöä. Minusta käsikirjoitus ei ollut hyvällä maulla tehty. Rooli antoi väärän, jopa loukkaavan kuvan suomalaisesta.

”Ystävä vei kirkkoon”

– Täällä Los Angelesissa hyvä ystäväni vei minut mukanaan kirkkoon. Heti sinne astuessani tunsin suurta turvaa ja yhteenkuuluvuutta ihmisten kanssa. Jumalasta puhuttiin normaalilla arkikielellä. Se kirkkohetki muutti elämäni.

– Päätin elää Jumalalle ja viettää joka päivä aikaa Hänen sanaansa lukien. Muutos on ollut ällistyttävä. Olen vapautunut monilla elämänalueilla ja luottamus tulevaisuuteen on vahvistunut. Jumala on myös puhutellut minua parantamaan käytöstäni läheisiäni kohtaan.

Tampereella Eve kuului Messukylän evankelis-luterilaiseen seurakuntaan, jossa kävi lapsena pyhäkoulua, erilaisissa kerhoissa ja myös rippikoulun.

– Yhdysvalloissa opiskelen Raamattua, käyn ahkerasti kirkossa ja kristittyjen tapaamisissa. On hienoa, että yksi ja sama Raamatun jae voi puhutella joka lukukerta eri tavalla riippuen siitä, mitä käy omassa elämässään läpi.

– Kun vietän aikaa Jumalan läsnäolossa kiittäen, rukoillen ja keskustellen, pystyn paremmin erottamaan Jumalan antamat ajatukset niistä, jotka ovat omiani ja täysin hyödyttömiä.

”Jumala ei petä”

Hiljattain 29 vuotta täyttänyt Eve aikoo jäädä Yhdysvaltoihin pidemmäksi aikaa:

– Kaliforniaa saan tehdä työtä, jota rakastan. Suomessa tällä alalla ei ole yhtä paljon työmahdollisuuksia.

– Toivon vain, että näyttelijät voisivat kaikkialla maailmassa puhua uskostaan nykyistä avoimemmin. Moni pelkää roolien menettämistä ja leimautumista.

Mielestäni Jumalan sana on niin terve ja pelastava voima, että siitä pitää puhua julkisesti. Ikinä ei tiedä, kenen elämän voi sillä pelastaa.

Even kutsumus on inspiroida ihmisiä seuraamaan rohkeasti sydäntään ja elämään todeksi juuri niitä unelmia, jotka Jumala on kunkin sydämeen laittanut.

– Jumalan kanssa ei ikinä tarvitse pelätä. Hän pitää huolta omistaan. Kun antaa rohkeasti ohjat Jumalalle, ei todellakaan pety. Siitä saan itse todistaa.

Palaute kannustaa ja tekee nöyräksi

Eve nimeää yhdeksi suosikkityökseen Dark Side of the Moon –näytelmän, joka perustuu samannimisen Pink Floyd –albumin musiikkiin.

– Minulla oli päärooli äitinä, joka edusti näytelmässä hyvyyttä ja Jumalaa. Rooli oli emotionaalisesti haastava sekä fyysinen; sain käyttää paljon kehoani sekä tanssitaitojani.

– Esitys sai rutkasti kehuja, ja monet katsojat tulivat henkilökohtaisesti kiittämään roolisuoritustani näytelmän jälkeen. Se teki nöyräksi. Sain tärkeän muistutuksen siitä, millainen voima teatterilla on vaikuttajana.

Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Chris Berube, joka on aiemmin työskennellyt suurille elokuvastudioille ja kirjoittanut mm. Star Warsiin ja Star Trekiin kohtauksia.

Lyhytelokuvassa The Forgiveness Eve näytteli ammattitappaja Rubya, joka isänsä kuoleman myötä joutuu kohtaamaan kauan kadoksissa olleen veljensä.

– Elokuvan on ohjannut palkittu, kokenut ohjaaja Todd Patrick Breaugh, joka on aiemmin työskennellyt mm. Naomi Wattsin kanssa.

Eve tahtoo näytellä erilaisia rooleja oppiakseen ymmärtämään ihmisten vaihtelevia maailmankuvia.

– Omalla olemuksellaan on muutoin vaikeaa olla ihmiskunnan tulkki.