Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Timo Soini haluaa jatkaa Perussuomalaisten puheenjohtajana

 

– Kyllä minä tätä puoluetta johdan

KUUNTELE KLIPPI. Timo Soini on johtanut jo seitsemäntoista vuotta Perussuomalaisia. Vaikka työ on kovaa ja Soinilla on ollut kaksi keuhkokuumetta, yksi sydäntoimenpide ja puoli tusinaa tappouhkausta, kertoi hän Radio Dein haastattelussa haluavansa edelleen jatkaa puheenjohtajana.

– Semmoinen mielihalu on, että ensi kesänä, kun meillä on Turun puoluekokous, niin haluan vielä jatkaa, vahvistaa Timo Soini Radio Deille jatkosuunnitelmansa.

Vaikka Soini ei myönnä, että puolue olisi yksin hänen varassaan, niin nuorelle puolueelle, jonka rakenteet ovat olleet heikot, näkyvä ja voimakas persoona on tärkeä koossapitävä voima.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Yhdessähän tämä on tehty, mutta kyllä minä tätä puoluetta johdan, useimmin lempeästi, mutta myös lujasti. Olen saanut olla orkesterin kapellimestari ja olen tietysti iloinen tästä menestyksestä, joka on jatkunut joka tasolla.

Timo Soinin tavoite on vakiinnuttaa puolue keskisuureksi – ja mikäli mahdollista – isommaksikin puolueeksi. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 Perussuomalaiset saivat historiallisen ”jytkyn”, kun puolueen kannatus nousi 15 prosenttiyksiköllä 19,1 prosenttiin. Eduskunnan pienimmästä puolueesta tuli kolmanneksi suurin.

Nyt puolue kilpailee Kokoomuksen ja Sdp:n galluplukujen kanssa rintarinnan toiseksi suurimman puolueen paikasta. Puolueesta löytyy Timo Soinin mukaan nyt jo poliitikkoja, jotka pystyisivät nousemaan hänen seuraavakseen – mutta:

– Minusta tuntuu, että ne jotka siihen parhaiten pystyisivät, sitä parhaansa mukaan koettavat myös välttää, koska ovat nähneet, ettei tämä ihan kevyt homma ole. Tässä pitää olla sekä fysiikka että pää kunnossa.

Kristitty poliitikko – ei poliittinen kristitty

Perussuomalaiset edustavat kristillissosiaalista arvokonservatismia. Puolueen oman määritelmän mukaan yhteiskunnan tulisi perustua henkisille arvoille. Moraali ja kristilliset arvot ovat Soinin mukaan se kehikko, johon hän on aikoinaan puoluetta halunnut perustaa, mutta jäseniltä ei vaadita uskovaisuutta.

– Ei tässä kenenkään uskoa ja autuutta kysellä, kun perussuomalaisiin tulee, mutta on semmoisia linjauksia, joita me puolueessa pidämme arvokkaina – kuten esimerkiksi avioliitto. Näissä se meidän taustaoletus näkyy ja me uskallamme sitä puolustaa kritiikistä huolimatta.

Timo Soinin mielestä on tärkeätä, että ihmisellä on selkeä moraalinen koodisto.

– Se voi nojata kristilliseen taustaan, mutta kyllä myös humanismin kautta voi olla hyvin ihmisystävällinen, vaikkei siinä sitä taivasulottuvuutta olekaan. Itse olen kristitty poliitikko, en poliittinen kristitty.

Timo Soini ei haluaisi lausua vahvoja mielipiteitä evankelisluterilaisen kirkon ja valtion välisistä suhteista, koska on itse kääntynyt vuonna 1988 roomalaiskatoliseen kirkon jäseneksi petyttyään luterilaisen kirkon ratkaisuihin. Soini arvelee, että nykyinen tilanne on ”perussuomalaisille jäsenille tyydyttävä”. Hän kaipaa kuitenkin, että ”hengellinen ja maallinen regimentti erotettaisiin selvemmin”, jotta valtiolliset käsitykset eivät hivuttautuisi kirkkoon.

– Vierastan sitä, että yhteiskunta tunkee omia moraalikäsityksiä ja äänestystuloksia kirkon piiriin. Ennenhän sanottiin, että kirkko sekaantuu politiikkaan, ei kyllä sekaannut, mutta nyt alkaa poliittinen päätöksenteko tunkea kirkkoon.

Teologiset kysymykset ovat aina kiinnostaneet Timo Soinia. Ellei hänestä olisi tullut poliitikkoa, olisi hän saattanut päätyä historian opettajaksi, toimittajaksi tai papiksi. Hän on vakavasti harkinnut teologian opiskelua parikin kertaa elämänsä aikana.

– Kyllä minulla sellainen saarnaajan ja isä Camillon sielu on, mutta olen tätä kutsumusta voinut toteuttaa täällä ajassa. Minulle pappeuskysymys on myös filosofisesti tärkeä. Minulla on kyllä siinä tietysti käsityksiä, joita kaikki kristitytkään eivät jaa, mutta sille minä en sitten mitään voi.

Kirsi Rostamon toimittaman Timo Soinin henkilöhaastattelun Radio Dein Parempi Huomen -lähetyksessä voit kuunnella Radio Dein arkistosta.

Radio Dein vaaliohjelmat

Kuuntele, kuinka Timo Soini kommentoi keskusta-oikeistolaisen Likud-puolueen voittoa Israelin parlamenttivaaleissa:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)