Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Sielunhoitokoulutuksen haasteena laadun varmistaminen

 

Sielunhoitoterapeutin koulutus antaa järjestäjien mukaan hyviä valmiuksia kohdata ihminen. Kuvituskuva: RV-arkisto

Terapeutti-nimikkeen saavuttaminen kiehtoo mutta vaatii myös vahvaa ammatillisuutta.

Sielunhoitoterapeutteja kreditoivan yhdistyksen hallituksen jäsen sanoo, että kritiikkiä sielunhoitoterapiaa kohtaan esittävät ennen kaikkea kristityt.

– Terveydenhuollon ja sosiaalisen työn alueella olemme saaneet kokea paljon arvostusta ja ennakkoluulottomuutta.

Sielunhoitoterapeutit Suomessa ovat ammatillisen tarkkailun kohteena.

– Nimike on ollut yksi kritiikin aihe ja ennakkoasenteet selkeästi vahvimpia kristillisisessä kentässä. Terveydenhuollon ja sosiaalisen työn alueella olemme saaneet kokea paljon arvostusta ja ennakkoluulottomuutta, sanoo Kalevi Rautjoki, sielunhoitoterapeutti ja Suomen ACC ry:n (Association of Christian Counsellors) hallituksen jäsen.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Kritiikkiä on Kalevi Rautjoen mukaan tullut vapaiden kristillisten seurakuntien taholta.

– Saattaa olla, että kristillisen terapeuttisen avun tarpeen tunnustaminen pelätään jollain tavalla heikentävän seurakunnan työn arvoa tai uskottavuutta, Rautjoki pohtii.

Ammattinimikettä kreditoidaan

Sielunhoitoterapeuttisia opintoja on voinut Suomessa suorittaa jo viidentoista vuoden ajan.

Sielunhoitoterapeuttien koulutusta ja terapiatyön laadunvalvontaa kehittää Suomen ACC ry. Koska sielunhoitoterapeutti ei ole suojattu ammattinimike, ACC kreditoi nykyisin terapeutteja. Kreditointi eli tunnustaminen vaatii määrätyn määrän opintoja, harjoittelua ja toimimista ammatissa.

– Mielestäni merkittävin haaste on se, että tämä kohtuullisen uusi koulutus ja ammattikunta voisi säilyä mahdollisimman yhtenäisenä ja eettisesti korkeatasoisena, Kalevi Rautjoki sanoo.

Tällä hetkellä Suomen tärkein sielunhoitoterapeuttien kouluttaja on Perheniemen evankelinen opisto. Siellä on tervehditty sielunhoitoterapeuttien kreditointia tyytyväisenä.

– Kriteereissä on otettu huomioon sielunhoidon ja terapiatyön rakenne suomalaisessa yhteiskunnassa sekä hengellisessä kentässä, koulutuspäällikkö Aila Lankinen Perheniemen evankelisesta opistosta kertoo.

Titteli tuo ammatillisen haasteen

Sielunhoitoon liittyvä koulutus on muutenkin viime vuosina lisännyt suosiotaan. Kyselykierros kristillisten koulutustarjoajien parissa kertoo, että erilaisille kursseille on tulijoita.

– Kiinnostus on kyllä lisääntynyt. Esimerkiksi meillä sielunhoitopäivät vetävät reilu sata osallistujaa kaksi kertaa vuodessa, Karkun evankelisen opiston rehtori Merja Koskenniemi kertoo.