Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Timo Rämä: Herätysliikkeet harkitsevat suhdettaan kirkkoon

 

Timo Rämä.

Lahdessa järjestetään tämän viikon lauantaina kirkollisten järjestöjen toimesta Kirkkokansan raamattupäivä.

Järjestäjänä on muun muassa Kansanlähetys, jonka lähetysjohtaja Timo Rämä näkee, että kirkon viime aikaiset irtiotot Raamatusta ohjaavat järjestöjä lisäämään itsenäistä, kirkosta riippumatonta toimintaa.

Rämä ei näe Lahden raamattupäivän tarkoittavan mitään uudelleen järjestäytymistä herätysliikekentässä.

– Sen sijaan keskinäinen yhteydenpito ja keskustelu järjestöjemme johtotasolla on lisääntynyt.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Keskustelufoorumin lisäksi näen mielellään muunkin yhteistyön ja yhteyden kehittämisen tärkeänä. Kansanlähetyksen strategiaan 2015 on kirjattu erityisenä tavoitteena viidennen herätysliikkeen yhteyden vahvistaminen ja vaaliminen.

Rämän mukaan kirkon yhä vapaamielisemmät irtiotot Raamatusta väistämättä laittavat herätysliikekenttää
harkitsemaan suhdettamme kirkkoon.

– Kuten viime marraskuisen kirkolliskokouksen päätöksen yhteydessä totesin, tällaiset ratkaisut ohjaavat meitä lisäämään itsenäistä toimintaamme.

– Toisin sanoen ne vähentävät herätysliikkeen ja seurakuntien yhteistä toimintaa, jollaista toimintamme on ollut tähän mennessä jopa 90 prosenttisesti.

Henkilöseurakunnat koetinkivi

Pääsihteeri kertoo, että kirkon liberalisoituessa jotkut kansanlähetysläiset ovat jo eronneet kirkosta – vastoin järjestön strategista kantaa.

– Olemme ilmaisseet pitävämme ovet avoinna myös tällaisille ystäville. He voivat pitää järjestöämme ja liikettämme edelleen hengellisenä kotinaan ja kantaa siinä myös vastuuta.

Avoin kysymys Kansanlähetyksen ja kirkon välillä Rämän mukaan on se, miten kirkko tulee ratkaisemaan kysymyksen vaihtoehtoisista jumalanpalveluksista, niihin liittyvistä jumalanpalvelusyhteisöistä.

– Mielestäni parokiaalijärjestelmää murtamatta kirkon pitäisi vakavasti ryhtyä tekemään virallisesti mahdolliseksi niin kutsuttua henkilöseurakuntamallia.

– Jo nyt tällaisia seurakuntia on olemassa. Ellei kirkko tartu asiaan vakavasti, aika voi ajaa sen ohi ja tällaiset seurakunnat kehittyvät vapaasti – kenties joskus myös ei toivotulla tavalla.

Ikuisuusnäkökulma unohtunut

Viime aikoina monet uskon ja etiikan asiat ovat jääneet homoseksuaalisuuskysymyksen jalkoihin. Timo Rämä kaipaa julistukseen etenkin ”ikuisuusnäkökulmaa”.

– Eettisten -asioiden lisäksi meidän tulee keskittyä ennen muuta Raamatun ja kristinuskon tärkeimpään sanomaan, jotta syntyisi aitoa luottamusta Vapahtajaan syntiemme sovittajana ja ikuisen autuuden antajana.