Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Timo Keskitalosta Patmoksen muslimityöntekijä

 

– Rohkea avaus, pastori Timo Keskitalo kommentoi uuden toimen perustamista Patmos Lähetyssäätiöön.

Pastori Timo Keskitalo aloitti vuoden alussa Patmos Lähetyssäätiön muslimityöntekijänä Suomessa. Keskitalo on toiminut aiemmin Helsingin kansainvälisen seurakunnan (IEC) johtavana pastorina, Opiskelija- ja koululaislähetyksen pääsihteerinä sekä Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä Iso-Britanniassa.

– Olen kiitollinen Patmos Lähetyssäätiölle tästä rohkeasta avauksesta, Keskitalo kommentoi uuden toimen perustamista.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Keskitalon työnä on olla suomalainen lähimmäinen muslimeille, jotka kaipaavat kristittyä ystävää ja tukihenkilöä. Hän antaa myös kasteopetusta sitä haluaville ja vierailee seurakunnissa kouluttamassa muslimien kohtaamista.

-Työni tavoitteena on vastata muslimitaustaisten henkilöiden tarpeeseen tuntea Jeesus. Tavoitteena on myös kristillisen kirkon kasvu.

Keskitalon keskeinen yhteistyökumppani on Helsingin kansainvälinen seurakunta. Hän toivoo, että yhteistyötä syntyy kaikkien seurakuntien ja järjestöjen kanssa, jotka hyväksyvät kristillisen lähetystyön.

Asenneilmapiiri on hyvä

Timo Keskitalon mielestä lähetystyötä täytyy voida tehdä myös lähellä, jos sitä voi tehdä kaukana.

– Suomessa on nyt paljon muslimeja, jotka tahtovat kuulla evankeliumin. Luterilaisessa kirkossa, vapaissa suunnissa ja vanhoissa kirkoissa on tällä hetkellä hyvin avoin asenne muslimeja kohtaan ja heitä on kutsuttu jumalanpalveluksiin eri puolilla maata. Asenneilmapiiri on hyvä, hän iloitsee.

Ongelmiakin on. Suomalaisten kristittyjen keskuudessa esiintyy muukalaisvihaa, joka nousee esille yksittäisten turvapaikanhakijoiden syyllistyessä törkeisiin tekoihin.

– Toisaalta suomalaisten kristittyjen keskuudessa on myös välinpitämätöntä ’suvaitsevaisuutta’, jonka varjolla halutaan kieltää kristillisen evankeliumin esillä pitäminen. Molemmat ääripäät ovat haaste, Keskitalo toteaa.

Pienet teot tasoittavat tietä

Keskitalo toivoo, että islamista kristinuskoon kääntyneet henkilöt löytäisivät seurakuntiin, joissa he eivät jää yksin, ja joissa he saavat kristinuskon opetusta vielä kastekoulun jälkeenkin.

Jos muslimi tahtoo kääntyä kristityksi, millaiseen seurakuntaan hänet kannattaa ohjata?

– Useimmiten kristityksi kääntyvällä on jo ajatus siitä mihin kirkkokuntaan hän haluaa liittyä. Tätä pitää kunnioittaa, Keskitalo painottaa.

Hän muistuttaa, että jokainen kristitty voi tasoittaa turvapaikanhakijoiden tietä pienillä teoilla.

– Ujo tervehtiminen tai yhden suomen kielen sanan opettaminen voivat olla arvokkaita asioita. Voimme jakaa jotain kristillisestä juhlaperinteestä tai rukoilla muslimin arkisten huolien puolesta. Lähimmäisestä välittäminen on se pohja, jolta kekseliäs ihminen löytää keinot tien tasoittamiseen, Keskitalo sanoo.