Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Tiekirkot kutsuvat tauolle

 

Tänä kesänä Suomessa tiekirkkoja on avoinna noin 260. Ne kutsuvat ihailemaan kulttuuria ja arkkitehtuuria, sekä lepäämään ja rauhoittumaan.

Suomen tiekirkoissa vieraili viime kesänä jopa 350 000 ihmistä. Kirkkojen suosio turistien ja maakuntamatkailijoiden keskuudessa on todella suuri. Suosituin kirkko on vuodesta toiseen ollut Turun tuomiokirkko.

– Se on tiekirkkojen lippulaiva, toteaa kirkkopalveluiden tiedottaja Sirpa Seppä. – Viime vuonna tiekirkkokaudella pelkästään Turun tuomiokirkossa vieraili 50 000 kävijää.
Suomen kansallispyhäkkönäkin tunnettuun kirkkoon vetää sen historia. Turun tuomiokirkossa myös pidetään tärkeänä tiekirkkoketjuun kuulumista.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

 

Hengellisen ohjelman tarjonta vaihtelevaa

Viime kesänä tiekirkoissa ei järjestetty kävijäkyselyitä, mutta tänä vuonna sellainen on taas meneillään. Tiekirkkoihin tullaan Sepän mukaan harvemmin hakemaan hengellisiä eväitä. Arkkitehtuuri, kulttuuri ja historia vetävät puoleensa enemmän, kuin hengelliset tilaisuudet.

 
– Sitähän ei kuitenkaan tiedä, onko tiekirkkovierailun taustalla joskus myös jotakin muuta, kuin kiinnostus arkkitehtuurista -, kulttuurista – tai historiallista kokemusta kohtaan, Seppä pohtii.

 
Tiekirkoissa kuitenkin on tarjolla opaskierrosten lisäksi myös monenlaista hengellistä ohjelmaa. Muun muassa Alajärvella Gabrielin kirkossa on koko kesän ajan mahdollisuus luterilaiseen rippituoliin kello 11-18. Lauantaisin sielunhoitajia on paikalla kello 11-16. Koulutetut, vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset tunnistaa ”saa puhua” -rintanapista. Joissakin kirkoissa pääsee kuuntelemaan urkumusiikkia ja joissakin hiljentymään hartauteen.

 
– Tiekirkkokausi on myös joillain paikkakunnilla avattu tiekirkkojumalanpalveluksella, kertoo Seppä. – Hengellisen ohjelman tarjonta on todella vaihtelevaa ja riippuu myös paljon paikallisten seurakuntien muusta tarjonnasta.

 
Tiekirkko.fi -verkkopalvelun haulla voi etsiä tiettyjä kirkkoja ja niiden tarjoamaa ohjelmaa kesäaikana. Myös kirkkojen aukioloajat on syytä tarkistaa verkkopalvelusta. Sivustolla voit myös vastata kyselyyn ”tykkäsitkö tiekirkosta?” ja näin osallistua arvontaan, jossa voittona on kaksi kahden henkilön majoituspakettia Valamon luostarissa.

 

Aiheet