Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Teuvo V. Riikonen: ”Kansanopistot estävät syrjäytymistä”

 

Suomen kansanopistojen laajan kurssi- ja opintolinjatarjonnan parissa aloittavat syksyllä jälleen uudet opiskelijat.

Savonlinnan kristillisen opiston rehtori Teuvo V. Riikosen mukaan kristilliset kansanopistot tekevät opiskelijoistaan ”kunnon kansalaisia ja hyvässä lykyssä taivaskelpoisia”.

Riikonen katsoo, että eduskuntatasolla ei ole noteerattu, miten paljon kansanopistot tuottavat valtiolle rahaa ehkäisemällä ”taitekohdissa” elävien syrjäytymistä.

– Yksi syrjäytynyt maksaa valtiolle yli miljoona euroa.

Eurot eivät kuitenkaan ole Riikosen mielestä kansanopistojen parasta antia. Kristilliset kansanopistot tuottavat hänen mukaansa myös runsaasti hengellistä hedelmää.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Tämä maa on täynnä ihmisiä, jotka ovat saaneet kristillisistä kansanopistoista ratkaisevia rakennuspalikoita elämään.

Risti seinällä

Savonlinnan opistossa näitä rakennuspalikoita tuottavat esimerkiksi henkilökunnan hartaudet, opiskelijoiden ehtoolliset ja jumalanpalvelukset.

– Risti pysyy seinällä. Mutta on meillä muslimiopiskelijoitakin, joilla on myös täysi uskonnonvapaus.

Riikonen kertoo, että varsinkin opiston kehitysvammaisten ryhmä nauttii usein ehtoollista.

– Monilla kehitysvammaisilla uskonelämä on ihan pinnassa. He ovat aidosti kiinnostuneita ehtoollisesta, eikä heissä ole mitään kyynisyyttä asian suhteen.

Ensimmäisen uskonkappaleen mukaan

Savonlinnan kristillisessä opistossa voi opiskella esimerkiksi taiteita, musiikkia ja suomen kieltä. Opistossa on myös kaksi maahanmuuttajalinjaa.

– Vaikka puolet kursseistamme perustuukin kristillisiin lähtökohtiin, kristillisyys on kansanopistotoiminnassa usein ensimmäisen uskonkappaleen kristillisyyttä.

– Esimerkiksi englantia ei voi opiskella erityisen kristillisesti.

– Ratkaisevaa on hyvä palvelu. Kristillisessä opistossa henkilökunnan on palveltava niin, että siitä välittyy kristillinen rakkaus, Riikonen toteaa.

Suomessa on 87 kansanopistoa joista 43 kristillisiä. Kansanopistot ovat kannatusyhdistysten, säätiöiden ja järjestöjen ylläpitämiä oppilaitoksia, jotka antavat yleissivistävää ja ammatillista koulutusta.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma