Terhi Pölkki suunnitteli heijastimen, joka auttaa ihmiskaupan uhria näkyväksi

 
Terhi Pölkki

Sansalle heijastimen suunnitelleen Terhi Pölkin opintoja ja ansioita: 2008 taiteen maisteri, London College of Fashion. 2008 vuoden nuori kenkäsuunnittelija Suomessa. 2012 ensimmäinen oma kenkämallisto. 2014 Elle Style Awards (Suomi), vuoden asustesuunnittelija. 2016 Taito-Finlandia. Kuva: Timo Anttonen.

Heijastin tekee näkyväksi. Suussa syntyvät sanat. Ihmiskauppa ja sen uhrit pitää tehdä näkyviksi. Nämä ajatukset ohjasivat kansainvälisesti tunnetun jalkinesuunnittelijan Terhi Pölkin työtä, kun hän työsti ihmiskaupan vastaista tunnusta.

Tehtäväksianto oli Terhi Pölkin mukaan väljä. Hän sai vapaat kädet valita materiaalin ja muodon. Lähtökohtana oli tietoisku TWR:n Kätketyt aarteet -hankkeesta.

Kätketyt aarteet on Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tukema kansainvälinen työmuoto, jonka avulla prostituoituja, usein ihmiskaupan uhreja, kohdataan rakkaudellisesti, ohjataan avun piiriin ja tuetaan toipumisessa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Heijastimessa huulten muoto

Pölkin suunnittelun tuloksena on huulten muotoinen designheijastin. Sen pinnassa on voimaviestejä, kuten: olet ainutlaatuinen, tärkeä, kaunis, peloton. Ylä- ja alahuulen välinen viiva ei olekaan suora, vaan siinä näkyy kaksi kasvojen siluettia, ääriviivaa.

− Minulla oli pitkään työstettävänä vartalon muoto. Siitä luovuttiin ja tilalle tulivat kasvot. Kasvoissa on mies ja nainen tai kaksi naista, joista toisella silmät ovat kiinni. Katsoja voi nähdä sen kuten haluaa, Pölkki sanoo.

Lontoossa taiteen maisteriksi

Moneen kertaan palkittu Terhi Pölkki, 37, on syntynyt Soinissa Etelä-Pohjanmaalla, mutta asuu nykyisin Helsingin Kalliossa. Hän on valmistunut kenkäsuunnittelijaksi Hämeen ammattikorkeakoulusta ja taiteen maisteriksi Lontoossa.

Terhi suunnitteli ja teki itselleen vaatteita jo lapsena. Äiti, innokas käsitöiden tekijä ja ompelija hänkin, tuki kovasti. Jalkinesuunnittelijan mukaan kannustus ja varttuminen vahvojen naisten kanssa auttoi toteuttamaan haaveen omasta kenkämerkistä.

Ensimmäinen hyväntekeväisyystyö

− Halusin itse alusta asti käyttää ekologisia materiaaleja, kuten puuta ja kasviparkittua nahkaa. Valitsin tarkasti, missä kenkäni valmistetaan, Pölkki kertoo uransa etenemisestä.

Suunnittelutyötä hyväntekeväisyytenä Terhi Pölkki ei ole aikaisemmin tehnyt.

− Mielestäni tämä toimi hyvin sekä itselleni suunnittelijana että naisena. Olen ollut työmatkoilla maissa, joissa naisen asema ei ole sama kun Suomessa. Olen huomannut, kuinka tärkeää tasa-arvo on ja kuinka suuri merkitys naisten asemaan kohdistettavalla työllä on.

Liisa Heinänen

Heijastin tulee myyntiin mm. Sansan lähetyskauppa Putiikkiin viikolla 42. Haastattelu on julkaistu myös Lähde-lehdessä 4/2017.

 

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa

Aiheet

,