Teologiset opintopäivät: Pääluennoitsija Rolf Sons kertoo Lutherin parhaat sielunhoitovinkit

 

Henkilökohtainen kärsimys saattaa tuoda ihmisen ulottuville kristinuskon kalleimmat aarteet, luonnehtii Lutherin sielunhoitonäkemyksiä tutkinut Rolf Sons.

Teologian tohtori ja kirjailija Rolf Sons pitää Perusta-lehden teologisten opintopäivien luentonsa 3.-5.1. 2021 suorana Saksasta. Sons tunnetaan Suomessa muun muassa Perussanoman julkaiseman Sielunhoidon sydämessä -teoksen kirjoittajana. Teoksessa tutustutaan tapausesimerkkien valossa Martti Lutherin sielunhoitotyöhön ja sen perusteisiin. Uskonpuhdistaja kunnostautui monien ihmisten vierellä kulkijana vaikeissa tilanteissa, usein myös kuoleman edessä.

– Luther muistuttaa aina Jumalan sanassa olevista lupauksista. Sanan perusteella sairastava ihminen voi löytää perustuksen hänen omien ajatustensa ulkopuolelta, kärsimyksensä keskellä. Hän voi kokea Jumalan armon kantavan häntä.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

– Kun kärsivä kohtaa kiusauksen epäillä Jumalaa, Luther kehottaa päättäväisesti torjumaan nämä pahat ajatukset, Sons kuvailee sähköpostitse Saksasta.

Hän jatkaa, että Luther kehotti kärsivää ihmistä samaistumaan Kristuksen kärsimyksiin.

– Kristuksen omana olemiseen kuuluu kärsimys, joka tavallaan yhdistää kaikkia kristittyjä. Tämä näkökulma voi auttaa ymmärtämään, että kärsimys ei ole vailla tarkoitusta.

– Niin kuin vanhemmat tuntevat lapsensa kärsimyksen, myös Jumala tuntee lapsensa tuskat.

Kristus kantoi ruumiissaan kärsimyksen ja kaikki synnit. Sonsin mukaan Luther tulkitsee tämän niin, että Kristus kärsii yhdessä ihmisen kanssa.

– Siksi oma kärsimys saattaa paljastaa ihmiselle kristinuskon kalleimmat aarteet, Sons kiteyttää.

Vaikeampaa on hänen mukaansa tuoda evankeliumi sellaiselle ihmiselle, jolla kaikki on hyvin.

– Hän ei välttämättä ole totuuden suhteen vastaanottavainen.

– Kärsimys voi usein olla hedelmällisempi tie Kristuksen vastaanottamiseen. Aina näin ei tietenkään ole. Kärsimys saattaa myös tehdä katkeraksi, Sons pohtii.

Koronatilanteen vuoksi Perusta-lehden Teologiset opintopäivät järjestetään kokonaan etänä. Tapahtuman teemana on tällä kertaa ”Kesyttämätön kärsimys”. Kotimaisista teologian asiantuntijoista luennoimassa ovat muun muassa piispa Jari Jolkkonen sekä professorit Kati Tervo-Niemelä ja Antti Laato.

Teologisten opintopäivien järjestäjä on teologinen aikakausijulkaisu Perusta yhdessä Suomen Raamattuopiston, Suomen teologisen instituutin ja Suomen Evankelisluterilaisen Opiskelija- ja Koululaislähetyksen kanssa.

Tapahtumaan liittyvä informaatio ilmoittautumisohjeineen löytyy tästä linkistä

 
Artikkelibanneri perussanoma