Teologiset opintopäivät: Pääluennoitsija Rolf Sons kertoo Lutherin parhaat sielunhoitovinkit

 

Henkilökohtainen kärsimys saattaa tuoda ihmisen ulottuville kristinuskon kalleimmat aarteet, luonnehtii Lutherin sielunhoitonäkemyksiä tutkinut Rolf Sons.

Teologian tohtori ja kirjailija Rolf Sons pitää Perusta-lehden teologisten opintopäivien luentonsa 3.-5.1. 2021 suorana Saksasta. Sons tunnetaan Suomessa muun muassa Perussanoman julkaiseman Sielunhoidon sydämessä -teoksen kirjoittajana. Teoksessa tutustutaan tapausesimerkkien valossa Martti Lutherin sielunhoitotyöhön ja sen perusteisiin. Uskonpuhdistaja kunnostautui monien ihmisten vierellä kulkijana vaikeissa tilanteissa, usein myös kuoleman edessä.

– Luther muistuttaa aina Jumalan sanassa olevista lupauksista. Sanan perusteella sairastava ihminen voi löytää perustuksen hänen omien ajatustensa ulkopuolelta, kärsimyksensä keskellä. Hän voi kokea Jumalan armon kantavan häntä.

Treen srk, neliöb 3.-16.4, MJa

– Kun kärsivä kohtaa kiusauksen epäillä Jumalaa, Luther kehottaa päättäväisesti torjumaan nämä pahat ajatukset, Sons kuvailee sähköpostitse Saksasta.

Hän jatkaa, että Luther kehotti kärsivää ihmistä samaistumaan Kristuksen kärsimyksiin.

– Kristuksen omana olemiseen kuuluu kärsimys, joka tavallaan yhdistää kaikkia kristittyjä. Tämä näkökulma voi auttaa ymmärtämään, että kärsimys ei ole vailla tarkoitusta.

– Niin kuin vanhemmat tuntevat lapsensa kärsimyksen, myös Jumala tuntee lapsensa tuskat.

Kristus kantoi ruumiissaan kärsimyksen ja kaikki synnit. Sonsin mukaan Luther tulkitsee tämän niin, että Kristus kärsii yhdessä ihmisen kanssa.

– Siksi oma kärsimys saattaa paljastaa ihmiselle kristinuskon kalleimmat aarteet, Sons kiteyttää.

Vaikeampaa on hänen mukaansa tuoda evankeliumi sellaiselle ihmiselle, jolla kaikki on hyvin.

– Hän ei välttämättä ole totuuden suhteen vastaanottavainen.

– Kärsimys voi usein olla hedelmällisempi tie Kristuksen vastaanottamiseen. Aina näin ei tietenkään ole. Kärsimys saattaa myös tehdä katkeraksi, Sons pohtii.

Koronatilanteen vuoksi Perusta-lehden Teologiset opintopäivät järjestetään kokonaan etänä. Tapahtuman teemana on tällä kertaa ”Kesyttämätön kärsimys”. Kotimaisista teologian asiantuntijoista luennoimassa ovat muun muassa piispa Jari Jolkkonen sekä professorit Kati Tervo-Niemelä ja Antti Laato.

Teologisten opintopäivien järjestäjä on teologinen aikakausijulkaisu Perusta yhdessä Suomen Raamattuopiston, Suomen teologisen instituutin ja Suomen Evankelisluterilaisen Opiskelija- ja Koululaislähetyksen kanssa.

Tapahtumaan liittyvä informaatio ilmoittautumisohjeineen löytyy tästä linkistä