Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Teologiset opintopäivät: Lutherin tie uskonpuhdistukseen oli kivulias

 

Teologisten opintopäivien pääpuhujana on saksalainen teologian professori Eberhard Hahn. Kuva Taneli Törölä

Teologiset opintopäivät ovat perinteinen lähtölaukaus uuden vuoden teologisille keskusteluille. Päivien pääpuhujana on tänä vuonna saksalainen pappi ja teologian professori Eberhard Hahn.

Professori Eberhard Hahn pohdiskeli Teologisilla opintopäivillä Suomen Raamattuopistolla, mikä on edelleen ajankohtaista Martti Lutherin aloittamassa uskonpuhdistuksessa. Saksassa uskonpuhdistus näkyy monella tavoin, myös markkinahulinana.

          Luther-aiheista tavaraa liikkuu paljon. On tietenkin julkaistu lukemattomia kirjoja, tv-ohjelmia ja artikkeleita, mutta olen nähnyt myös mm. Luther Playmobil -hahmon, Viva la Reformation -t-paidan sekä Luther-sukkia ja -olutta, hän kertoi.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

          Uskonpuhdistuksen keskiössä on kuitenkin Jumalan lupaus siitä, että hän on kansamme aina aikojen loppuun ja että syntimme ovat anteeksiannetut.

 

Valtataistelu 500 vuotta sitten

Hahnin mukaan Katolisen kirkon näkökulmasta oli aluksi kyse siitä, saadaanko Luther taipumaan kirkon järjestykseen vai joutuuko hän lähtemään. Katolisessa kirkossa tajuttiin kuitenkin pian – jopa ennen Lutheria itseään – että tämä oli teeseillään vuonna 1517 luonut kokonaan uuden kirkon pohjan.

          Luther näki, että Paavi ei voi olla pyhien Raamatun kirjoitusten yläpuolella, Hahn kiteyttää eron näkemysten välillä.

Uskonpuhdistuksessa olikin kyse paluusta Raamatun ja sen kautta välittyvien Jumalan lupausten ääreen. Uskonpuhdistuksen on kuvattu vapauttaneen ihmiset lakihenkisyydestä ja tuoneen ihmisille jälleen lupauksen pelastuksesta uskon kautta.

 

Lutherin kivulias tie

Lutherin tie tähän pisteeseen oli kuitenkin pitkä ja kivinen. Hahnin mukaan Martti Luther kuvaa elämänkerrassaan, miten ei aluksi ymmärtänyt eroa Jeesuksen ja Mooseksen välillä.

          Luther kuvasi nähneensä aiemmin Jeesuksen vain hieman tärkeämpänä kuin Mooseksen. Mutta kun hän oivalsi eron lain ja evankeliumin välillä, hän teki läpimurron, Hahn kertoi.

          Lakihenkisyys on heikko, se vaatii, mutta ei anna voimaa. Sen sijaan Lutherin mukaan irtautuakseen synneistä on uskottava Jeesukseen, jolloin armo ja vapaus tulevat sinulle.

 

Teologiset opintopäivät jatkuvat – myös radiossa

Teologisten opintopäivien suomalaisia asiantuntijoita ovat mm. Eero Huovinen, Päivi Räsänen, Jouko Martikainen, Leif Erikson ja Karlo Arffman. Mm. Päivi Räsänen pohtii sitä, mitä hän on oppinut politiikan ja uskonnon suhteista poliitikkovuosinaan.

Teologiset opintopäivät jatkuvat torstaihin 5. tammikuuta saakka. Radiossa Deissä kuullaan tiistaina 3.1. kello 18.30 Radioraamattupiirissä lisää uskonpuhdistuksen merkityksestä Suomelle ja Mikael Agricolan roolista uskonpuhdistuksen edistäjänä.  Teologisten opintopäivien paneeli kuullaan Radio Deissä keskiviikkona 4.1. kello 20.