Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Televisiosarja pöyhäisee neljän papin arkea: ”Formaatissa tirkistellään ja kurkistellaan työhön ja siviilielämään”

 
Papisto

Pellosta lähtöisin oleva pastori Elina Koivisto, kirkkoherra Harri Henttinen, saamelaispappi Mari Valjakka ja rokkipappi Tarvo Laakso ovat Papisto-sarjan päähenkilöt. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Ylen uudessa tv-sarjassa neljä erilaista pappia harjoittaa kutsumusammattiaan suurten muutosten keskellä. – Suostuin sillä ehdolla, ettei haastatteluissa kajota kirkon tämän hetken kiistakysymyksiin, kertoo mukaan lupautunut Tarvo Laakso.

– Formaatissa tirkistellään ja kurkistellaan työhön ja siviilielämään, kuvailee rokkipappina tunnettu tamperelaispastori Tarvo Laakso Radio Deille Yle TV1:llä tänään alkavan Papisto-dokumenttisarjan ideaa.

Juuri eläköitynyt Laakso asetti Ylelle yhden ehdon tositelevisio-tyyppiseen sarjaan osallistumiselle.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Suostuin sillä ehdolla, ettei haastatteluissa kajota kirkon tämän hetken kiistakysymyksiin. En halua julkisesti ottaa kantaa sillä tavalla, että yhteen suuntaan kumartaa ja toiseen pyllistää, Laakso linjaa.

–  Haluan edustaa pappeutta siten, että pappi voi olla kaikille pappi. En rupea omilla mielipiteilläni kenenkään lyömäaseeksi.

Sarjan persoonalliset päähenkilöt ovat kirkon työntekijöinä moniosaajia, jotka päästävät katsojan mukaan siviilielämäänsä ja työnsä näkymättömiin puoliin.

Työtä ei tehdä oman intohimon ja mielihalujen takia vaan siksi, että ylhäältä sanottu: ”Ota pallo kiinni!”

Laajalla alueella operoivalle saamelaispappi Mari Valjakalle auto on tärkein työväline. Vesilahden meikkaava kirkkoherra Harri Henttinen on liberaali hahmo, joka ei pidä itseään miehenä eikä naisena. Helsingissä työskentelevä Elina Koivisto haikailee kotikonnuilleen Pelloon ja käy säännöllisesti pohjoisessa perheensä kanssa.

Rovasti Tarvo Laakso kiteyttää pappeuden ytimen, jonka kaikki kahdeksanosaisen sarjan neljä päähenkilöä jakavat.

– Parasta ja vaikeinta on olla Jumalan kutsumana. Työtä ei tehdä oman intohimon ja mielihalujen takia vaan siksi, että ylhäältä sanottu: ”Ota pallo kiinni!”

Papisto-sarjan vakavampaa antia edustaa kirkon työntekijöiden tuska omasta riittämättömyydestä, mitä pandemia-ajan ahdistukset lisäävät.

– Tässä työssä kokee ikuista riittämättömyyden tunnetta, mutta toisaalta myös sitä, että saa olla mukana tärkeissä ja hienoissa asioissa, Laakso kiteyttää.

Papisto -dokumenttisarja alkaa TV 1:llä maanantaina 20.12. kello 18.30. Sarja on katsottavissa myös Yle Areenassa.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)