Teini ajelehti lautalla 49 päivää: ”Ainoa lohtuni oli Raamatun lukeminen”

 

Aldi Adilangin kalastuslautta. Kuvakaappaus ABC News’in uutisesta.

Indonesialainen Aldi Adilang (18) ajelehti kalastuslautalla yli puolentoista kuukauden ajan ennen kuin rahtialus pelasti nääntyneen nuorukaisen.

Aldi Adilangin kalastuslautta lähti ajelehtimaan heinäkuun 14. päivänä seitsemältä aamulla, kun kova aallokko irrotti ankkuriköyden, joka piti lauttaa kiinni merenpohjassa. The Guardianin (28.9.) mukaan Aldi oli tottunut viettämään kelluvan kalastusmajansa kanssa kuukausia merellä, 120 kilometrin päässä Indonesian rannikosta. Hän piti yhteyttä toisilla lautoilla työskenteleviin ystäviinsä radiopuhelimen avulla. Nuorukaisten tehtävänä oli sytyttää iltaisin majojen ulkopuolella roikkuvat lamput houkuttelemaan kaloja alapuolella oleviin pyydyksiin.

Niiden kahden vuoden aikana, jotka Aldi oli työskennellyt kalastuslautalla, ankkuriköysi oli katkennut kaksi kertaa aiemminkin, joten hän ei joutunut paniikkiin. Nuorukainen tiesi, että hänen esimiehensä lähettäisi laivan etsimään häntä, mutta pelkäsi, että kovien tuulien vuoksi sen täytyisi kääntyä takaisin. ”Vasta reilun viikon jälkeen aloin olla todella peloissani”, Aldi kertoi The Guardianille.

SEKL Neliöb. vko 12. MJa

Ankkuriköyden katkeamishetkellä nuorella miehellä oli lautassaan yli kuukauden varasto ruokaa, polttoainetta ja vettä. Ajelehtiessaan hän kulutti aikaa kalastamalla tonnikalaa, tähystämällä horisonttia laivaa odottaen ja laulamalla hengellisiä lauluja. Kun kaasu loppui, Aldi repi lautoja majasta ja teki niistä nuotion kalan paistamista varten.

Aldilla ei ollut kompassia eikä GPS-laitetta, joten hän ei tiennyt sijaintiaan. Hän ajelehti tuhansia kilometrejä Tyynellämerellä. Hän kirjasi jokaisen päivän muistikirjaansa, jottei menettänyt ajantajuaan.  Muutaman viikon kuluttua indonesialainen laiva seilasi kalastuslautan ohi. Aldi sai kapteeniin yhteyden radiopuhelimellaan, mutta tämä ei lupauksestaan huolimatta palannut hakemaan häntä. Nuori mies alkoi käydä todella epätoivoiseksi.

”Ajoittain itkin ja suunnittelin itseni tappamista. Ainoa lohtuni oli Raamatun lukeminen.”, Aldi kertoi. Hän luki Matteuksen, Johanneksen, Jesajan, ensimmäisen Mooseksen kirjan ja Psalmit. Isä meidän -rukouksen avaussanat Matteuksen evankeliumissa jäivät erityisesti hänen mieleensä.

Lopulta Aldilta loppui juomavesi ja hän joutui muutaman päivän ajan juomaan paidan läpi suodattamaansa merivettä. Sitten viimein satoi. ”Vaikeinta minulle oli ajatus siitä, etten näkisi enää vanhempiani enkä kotisaartani”, Aldi kuvaa.

Lopulta Panaman lipun alla seilaava alus, MV Arpeggio, pelasti Aldi Adilangin.

”Kun näin aluksen, heilutin pyyhettäni ilmassa ja sanoin radiopuhelimeni kautta ’apua, apua’, koska sen sanan osasin englanniksi. Laiva oli jo ohittanut minut, mutta he kääntyivät ympäri ja poimivat minut kannelle.”

Seikkailunsa jälkeen Aldi kertoi the Guardianille haluavansa pysyä jatkossa kuivalla maalla. Hän on kiitollinen siitä, että saa vielä viettää 19. syntymäpäiväänsä.