Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tässä ovat teologian opiskelijoiden suosikkivirret

 

Virsi 517 on teologian opiskelijoiden suosikkivirsi. KUVA: MATTI KORHONEN

Teologian opiskelijoiden suosituin virsi on Anna-Mari Kaskisen sanoittama ja Pekka Simojoen säveltämä virsi 517 ”Herra, kädelläsi asua mä saan”. Toiseksi suosituin virsi on Dietrich Bonhoefferin sanoittama, Anna- Maija Raittilan suomentama ja Erkki Melartinin sävellyksellä veisattava virsi 600 ”Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan”. Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopiston dosentti Jouko Kiisken tutkimuksesta, jossa hän selvitti teologian opiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia virsistä.

Muita teologian opiskelijoiden parissa suosittuja virsiä ovat muun muassa Suvivirsi ”Jo joutui armas aika” (571), ”Päivä vain ja hetki kerrallansa” (338), ”Maa on niin kaunis” (39) ja ”Tiellä ken vaeltaa” (15).

Teologian opiskelijat suhtautuvat virsiin myönteisesti ja haluavat seurakuntiin ja kouluihin lisää virsiopetusta. Kolme neljästä opiskelijasta veisaa virsiä mielellään ja pitää virsiä tärkeinä. Suurin osa opiskelijoista kokee, että Jumala puhuttelee heitä virsien sanoissa. Virret toimivat myös rukouksena ja yhteyden luojina toisiin kristittyihin.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Teologian opiskelijat toivovat myös uudistuksia virsiin ja niiden käyttöön. Puolet haluaa virsikirjaan enemmän iloisia ja nykyistä rytmikkäämpiä virsiä. Opiskelijoiden mielestä mallia voisi ottaa Nuoren seurakunnan veisukirjan lauluista ja Tuomas-lauluista. Kaksi kolmasosaa toivoo, että jumalanpalveluksissa käytettäisiin virsien säestyksessä urkujen rinnalla myös muita soittimia. Noin viidennes opiskelijoista ei kannata uudistuksia.

Jouko Kiisken tutkimus ”Teologian opiskelijat ja virret: Ovatko virret aarteita vai museotavaraa?” on julkiastu Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja -sarjassa.

Kyselytutkimus tehtiin vuoden 2012 aikana Itä-Suomen ja Helsingin yliopiston teologian opiskelijoille. Tutkimukseen osallistui yli 200 opiskelijaa. Määrä vastaa kymmentä prosenttia kaikista suomen kielellä teologiaa opiskelevista.