Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Tomi ja Mervi Hillukkala: Tärkeintä on yhteinen matkanteko

 
Mrvi ja Tomi Hillukka Levi Cross -perheleirin jälkeen lähdössä triathlonille.

Mervi ja Tomi pääsivät molemmat maaliin Levi Extreme Triathlonissa 27.7.2019 ja olivat tyytyväisiä tuloksiinsa. (kuva: Martta Hillukkala)

Juostessa ja avioliitossa pitää pystyä puhumaan, voisi olla triathlonistipari Hillukkalan motto. 

Oululaiset Tomi ja Mervi Hillukkala ovat osallistuneet Levi Crossiin yhteensä 15 kertaa sekä kesällä että talvella. He toimivat ryhmänohjaajina, mutta ovat myös vetäneet lastenleiriä ja luennoineet.
– Ennen ensimmäistä Levi Crossia vuonna 2012 emme olleet matkailleet pohjoisessa. Leiritunnelma ja Lapin luonto lumosivat, ja saavat palaamaan yhä uudelleen. Kolmesti olemme yhdistäneet Levin leiriviikkoon myös lomareissun Pohjois-Norjaan, kerran Lofooteille saakka, Mervi ja Tomi vinkkaavat. 

Monet tuntevat Hillukkalat triathlonisteina ja swimrun -harrastajina. Innostus syttyi muutama vuosi sitten lasten Laurin, 17, Martan, 15, ja Venlan, 10, kasvettua, kun parilla oli jälleen hieman enemmän omaa aikaa.
– Aiemmin pelasin lentopalloa ja Mervi harrasti uintia, Tomi kertoo. 

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Levi-ystävät yhyttivät Mervin swimrun-tapahtumaan, sillä tiesivät hänen pitävän avovesiuinnista. Mervi kiinnostui lajista, mutta hänellä oli ongelma.
– Swimruniin tarvitaan turvallisuussyistä pari, mutta en tuntenut ketään toista harrastajaa.  

Tomi ei lämmennyt ajatukselle, sillä hän ei kokenut pärjäävänsä uinnissa. Kirjaimellisesti keskeltä järveä Mervi löysi toisen harrastajan ja palasi rantaan innostuneena. Silloin Tomi havahtui:
– Ajattelin, että jos en nyt lähde mukaan, Mervi alkaa harrastaa tämän toisen miehen kanssa, Tomi naurahtaa. 

Sisukkaana Tomi lähti vaimonsa mukaan Masters-uintiryhmään.
– Siellä oli entisiä kilpauimareita ja sitten olin minä, hän hymyilee muistolle. 

Keskusteluja lenkkien lomassa 

Swimrunista ja sittemmin triathlonista tuli kuin tulikin Hillukkaloille yhteinen harrastus. He vaalivat yhteistä tekemistä ruuhkavuosissa.
– Kestävyysurheilu vie aikaa noin 10 tuntia viikossa ja jos molemmat eivät harrastaisi sitä, se erottaisi meitä. Olisi sinun jutut ja minun jutut, he sanovat. On tärkeää etsiä tietoisesti yhteisiä harrastuksia varsinkin silloin, kun aikaa jää enemmän lasten kasvaessa tai vaikkapa muuttaessa kotoa.  

Nykyisellään Paremman avioliiton suosittelema 10-15 tuntia yhteistä aikaa viikossa täyttyy helposti.
– Juostessa pystyy samalla puhumaan. Meillä on yhteisiä unelmia ja tavoitteita. Pääsemme helposti keskustelun portaissa eteenpäin syvemmälle tasolle, Mervi toteaa. 

Tomi huolehtii teknisistä jutuista, kuten pyörien huolloista, ja molemmat kannustavat toisiaan. Myös leikkimieliselle kilpailulle on sijaa. Heti viime kesän Levi Cross -leirin jälkeen pari osallistui Levi Extreme Triathlonin pitkälle matkalle, jolle Mervi voitti osallistumisen. Vuonna 2018 he vetivät lyhyemmän matkan triathlonin. Ennen pitkän matkan triathlonia tunnelmat olivat innostuneet:
–  lähden pyöräilemään ennen sua, mutta  meet kyllä ohi. On hienoa tulla maaliin, kun siellä on oma rakas vastassa!, Mervi ennakoi ja vilkaisee puolisoaan.
1900 metrin uinti, 132 kilometrin pyöräily ja 23 kilometrin juoksu tunturimaastossa odottavat.