Tapio Luoma: Kirkon toimittava valetiedettä ja valemediaa vastaan

 

Arkkipiispa Tapio Luoma. Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kirkon tulee ottaa tieteellisen maailmankuvan esittämät haasteet aiempaa vakavammin. – Kirkon tulee tukea vakavasti otettavaa tiedettä valetiedettä ja valemediaa vastaan, sanoo Luoma.

Arkkipiispa Luoma tekee eron tieteellisen maailmankatsomuksen ja tieteellisen maailmankuvan välille. Luoma aikoo puhua tieteellisen maailmankuvan käsitteestä Kirkon tutkimuskeskuksen 50-vuotisjuhlaseminaarissa 13. maaliskuuta Tampereella. Hän erottaa sen tieteellisestä maailmankatsomuksesta ja skientistisestä ideologiasta, jonka mukaan Jumalaa ei tarvita.

Kristinuskon historiassa uskon ja tiedon suhdetta on peilattu jatkuvassa prosessissa. Arkkipiispan mielestä kirkon tehtävänä on pyrkiä etsimään totuutta ja syvempää ymmärrystä maailmasta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Kristinusko on aina suhteutunut ajan tieteelliseen ajatteluun. Jo varhaisten kristittyjen aikana esimerkiksi Aristoteleen ja Platonin ajattelu vaikutti kristinuskon tulkintaan. Kirkon helmassa syntyi myös järjestäytynyt ajattelu. Yliopistot elivät kirkon suojissa.

Aina kirkolla ei ole ollut valmiutta ottaa vastaan tieteellisen tutkimuksen tuloksia, Luoma huomauttaa. Esimerkiksi Galileo Galilein tulkinnat haastoivat maailmankuvan, johon kirkko oli tuolloin kiinnittynyt.

 

Aiheet