Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Tanskan tuore kuningas Frederik X ei maininnut puheessaan Jumalaa, mikä on hyvin poikkeuksellista

 

Kuvakaappaus videolta kuningas Frederikin puheesta.

Tanskassa juhlittiin sunnuntaina uuden kuninkaan valtakauden alkamista.

Kun kuningatar Margareeta II ilmoitti uudenvuodenpuheessaan luopuvansa kruunusta poikansa prinssi Frederikin hyväksi, hänestä tuli ensimmäinen pohjoismainen monarkki, jonka valtakausi ei päättyisi kuolemaan. Hän ehti olla kuningattarena 52 vuotta.

Tanskan pääministeri Mette Fredriksen julisti kuningas Frederikin Tanskan kuninkaaksi sunnuntaina iltapäivällä Christiansborgin parvekkeelta Kööpenhaminassa sen jälkeen, kun kuningatar Margareeta oli allekirjoittanut kruunusta luopumisen julistuksen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Pääministerin julistuksen jälkeen kuningas Frederik X piti ensimmäisen puheensa kuninkaana. Christiansborgin palatsin parvekkeelta pidetty puhe on herättänyt kummastusta, sillä siitä puuttui kokonaan viittaukset kristinuskoon. Se on poikkeuksellista, sillä kuninkaalliset ovat aina puheessaan maininneet Jumalan, uutisoi Kristeligt Dagbladet. Allekirjoitettuaan sopimuksen, jonka myötä kruunu siirtyi Frederikille kuningatar Margareeta lausui sanat: Jumala varjelkoon kuningasta. Tämän jälkeen hän poistui huoneesta.