Ihmisiä ja ilmiöitä: Vähintään melko paljon stressiä — nuorten aikuisten mielenterveys on koetuksella

Tanska passittaa avioeroaikeiset kurssille – jos kurssia ei suorita, avioliitto jää voimaan

 

Tanskassa avioeroa suunnittelevat vanhemmat velvoitetaan osallistumaan erokurssille harkinta-aikana, mikäli heillä on lapsia. KUVA: Zoriana Stakhniv, Unsplash.

Kurssin tavoitteena on saada eroa suunnittelevat vanhemmat eläytymään lasten kokemuksiin eron kohdatessa ja vähentää eron jälkeisiä riitoja vanhempien kesken.

Avioero ei ole Tanskassa enää ilmoitusasia, sillä Tanskan hallitus hyväksyi kokonaisvaltaisen avioerosopimuksen, joka velvoittaa alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmat kolmen kuukauden harkintajaksolle sekä avioeroon valmentavalle verkkokurssille, uutisoi Evangelical Focus.

Mikäli vanhemmat eivät suorita verkkokurssia kolmen kuukauden aikana, heidän avioliittonsa jää voimaan.

IK-opisto neliöb. vkot.38-39. MJa

Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden kehittämällä Yhteistyö avioeron jälkeen -kurssilla vanhemmat joutuvat eläytymään lastensa kokemuksiin, joita avioero synnyttää ja pohtimaan erovanhempien yleisimpiä kiistanaiheita, kuten kuinka järjestää lapsen syntymäpäiväjuhlat tai kuinka toimia lapsen tunnekuohujen kanssa.

Vuosien 2015 ja 2018 välisenä aikana 2500 vapaaehtoista testasi kurssin. Kööpenhaminan apulaisprofessorin ja psykologi Martin Haldin mukaan tulokset olivat ”järisyttäviä”.

”12 tapauksessa 14:stä huomaisimme, että ohjelmalla oli vahva positiivinen vaikutus henkiseen ja fyysiseen terveyteen.”

Vaikutuksina havaittiin muun muassa stressi, masentuneisuus ja ahdistuneisuus vähenivät ja myös työpoissaoloja oli vähemmän.

Tanskassa 46,5 prosenttia avioliitoista päättyi avioeroon vuonna 2018.

 
Kylvaja artikkelibanneri