Tampereen Uudessa Versossa toimii Onks pakko? -pyhäkoulu 10–14-vuotiaille ja omat ryhmät myös monille nuoremmille

 

Marika Salo on kirkon työntekijä, joka saa kokonaisuudessaan palkkansa seurakuntalaisten lahjoituksista. Kuva: Hannu Piirainen

Pyhäkoulut ovat voimissaan Tampereen seurakuntien Uusi Verso -yhteisössä. Messun aikana omiin ryhmiinsä pääsevät 10–14-vuotiaat, 5–9-vuotiaat ja 3–4-vuotiaat. Taaperot saavat vilistää vapaasti ”akvaariohuoneessa”.

On kulunut jo lähes 20 vuotta siitä, kun Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteyteen perustettiin nuorten aikuisten yhteisö, Uusi Verso.

Moni silloisista aktiiveista on perheenisä tai -äiti, joka tahtoo nauttia kristittyjen yhteydestä lastensa kanssa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Uudessa Versossa työskenteleekin nykyisin perhetyön koordinaattori Marika Salo, joka on suomalaisittain harvinainen seurakunnan työntekijä saadessaan palkkansa yksinomaan seurakuntalaisten tekemistä lahjoituksista.

Hän pitää kuukausittain yhteyttä pyhäkoulunopettajiin ja muihin perhetyön vapaaehtoisiin vastuunkantajiin.

Uudessa Versossa perhetyön koordinaattori lähettää pyhäkoulunopettajille valmiit teemat ja pohjamateriaalit puoleksi vuodeksi. Pakkoa niiden käyttöön ei kuitenkaan ole.

– Hyödynnämme Kid´s Sunday School -materiaalia, jotka pitää sisällään kaiken tarvittavan yhtä pyhäkoulukertaa varten: mm. Raamatun kertomuksen, rukouksen sekä ideat opetukseen, askarteluihin ja muihin toiminnallisiin puuhasteluihin.

Osa pyhäkoululaisista saa mukaansa huoltajille annettavan kirjeen, jossa on kerrottu päivän aihe ja ehdotuksia kodeissa käytävien keskustelujen teemoiksi.

– Kirje on kirvoittanut perheiltä myönteistä palautetta. Äidistä ja isistä on ollut kiva saada vinkkejä siitä, mitä he voisivat jakaa omasta elämästään tai muistoistaan lapsille tai siitä, mitä voisi koko perheen voimin rukoilla.

Loppuvuodesta 2023 ”kirjekokeilu” oli 5–9-vuotiaiden ryhmässä.

Uudessa Versossa kokoontuu myös kymmeniä pienryhmiä, joista osa on perheille sopivia eli aikuiset voivat osallistua niihin lastensa kanssa.

Varhaisnuorille räätälöitiin oma Alfa-kurssi, jolle osallistui kolmisenkymmentä lasta.

Vuoden aikana järjestetään useita leirejä, joissa on lapsille omaa ohjelmaa.

– Kesäisin kutsutaan perheitä Tampereella leikkipuistoihin, paikka vaihtuu joka viikko.

Marika Salo kertoo, että kaupungissa asuvilla perheillä on ollut halu tutustua toisiin, samassa tilanteessa oleviin kristittyihin.

– Jotta perhetyö elää, edistyy ja voi hyvin, on rukoillen etsittävä ja löydettävä ne ihmiset, joilla on halu ja näky tehdä työtä lasten hyväksi.

Salon mielestä lapsen kristillisen kasvatuksen ei tarvitse olla sen ihmeellisempää kuin ”arkista” osallistumista seurakunnan toimintaan. Siinä lapsi saa kokemuksen omaa perhettään isommasta kristittyjen perheestä.

– Uskon, että se tekee tehtävänsä!