Tampereen seurakunnat peruu Surusaatto-tapahtuman – Yhteistyö Elokapinan kanssa oli monelle liikaa

 

Walk in -terapiat käynnistyivät Tampereen Vanhassa kirkossa syyskuussa 2021. Kuva: Sari Savela

Tampereen seurakunnat peruu perjantaille 15. lokakuuta suunnitellun surusaaton, jonka oli tarkoitus luoda tilaa ympäristösurulle. Järjestäjät päättivät perua tapahtuman perusteellisen harkinnan jälkeen.

Tampereen seurakuntien oli tarkoitus järjestää perjantai-iltana yhdessä Elokapinan kanssa surusaatto Tampereen keskustorilla. Torille oli tarkoitus tuoda avoin arkku, jonka äärellä olisi voinut muistella jotakin lajia tai itselle rakasta luontoympäristöä, joka on hävinnyt tai uhanalainen.

– Tapahtuman synnyttämä keskustelu on  vahvasti polarisoitunut ja saanut kärjekkäitä äänenpainoja. Tässä tilanteessa emme voi taata osallistujille rauhallista ja kunnioittavaa tilaa ympäristösurun käsittelylle. Tästä syystä emme voi muuta kuin perua tapahtuman, sanoo hengellisen työn pastori Jussi Holopainen Tampereen seurakuntien lähettämässä tiedotteessa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Tapahtuman aiheuttama kritiikki on kohdistunut erityisesti yhteistyöhön Elokapinan kanssa. Moni on ihmetellyt yhteistyötä, koska joitakin liikkeen toimintatapoja pidetään yhteiskuntarauhaa horjuttavina. Myös arkun kantamista on pidetty epäkunnioittavana.

Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala ymmärtää kritiikin, mutta hän pitää tärkeänä käydä yhteistä keskustelua ilmastohuolta- ja ahdistusta tuntevien ihmisten, myös Elokapinaan liittyneiden kanssa.

– Tampereen seurakunnat on hyvin pitkäjänteisesti sitoutunut ilmastotavoitteisiin, niin kirkon itsensä asettamiin kuin kumppanina Tampereen kaupungin ja maakunnan asettamiin tavoitteisiin hiilineutraaliudesta.