”Tämä on itkun ja ilon ilta!” – rock-pyhättö Tavastiasta gospel-levyn kätilö

 

– Mitä lähemmäs menee ristiä sitä enemmän näkee itsessään vajavuuksia ja kipua ja sitä, että miksi tämä ei poistu minusta. Mutta Jeesus rakastaa kipua kärsivää ihmistä – ja itse asiassa juuri häntä yli kaiken, pohdiskeli Jippu tiistaina Tavastialla. Kuva: Kai Kortelainen

Legendaarinen rock-luola Helsingin Tavastia-klubi oli tiistai-iltana erikoisen tapahtuman estradina: monikansallinen levy-yhtiö järjesti kotimaisen gospel-albumin levynjulkistamiskonsertin rokkikansan kaikkein pyhimmässä.

Kolmesataapäinen klubiyleisö sai myöhään tiistaina todistaa Helsingin keskustassa  veret seisauttavaa gospelkeikkaa, kun Warner Music Finland ja ohjelmatoimisto Kristalli järjestivät Made in Heaven -albumin virallisen levynjulkistamiskonsertin rock-konserteillaan mainetta niittäneellä Tavastia-klubilla.

Tavastialla nähtiin ja kuultiin illan kakkostähden Jipun tahdittamana täysipainoinen hengellinen konserttitapahtuma, jossa ei halleluja-sanoja häpeilty eikä ylöspäin suuntautuvia rukouksia piiloteltu. Illan edetessä kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Tavastian tiistai-illan ykkönen oli lukuisista lavaesiintyjistä huolimatta Jeesus.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Rock-klubin toimiminen gospelkonsertin näyttämönä ei ollut illan ainoa erikoisuus. Yhtä harvinaisena voidaan pitää sitä, että monikansallinen levyfirma kustantaa suomalaisen gospel-levyn. Vastaavia esimerkkejä pitää hakea vuosien takaa. Vuonna 1997 ilmestyi kevyellä musiikilla kansan suosioon nousseen Hanna Ekolan hengellinen äänite Kiitos elämän lahjasta ja vuotta myöhemmin Petri Laaksosen Saavu valo.

Lähes kahdenkymmen vuoden gospel-tauon jälkeen levyjätti Warner teki päätöksen talliinsa kuuluvan Jipun hengellisen albumin julkaisemisesta. Ison levy-yhtiön tuki on kuultavissa ammattimuusikoiden soittotaidossa, tuottaja Kalle Chydeniuksen kädenjäljessä ja nykyaikaisissa pop-soundeissa, joita täydennetään Made in Heaven -levyllä lajityypille ominaisella mittavalla gospel-kuorolla. Higher Ground -lauluryhmä ja TriSis-taustalaulajakolmikko marssitettiin myös Tavastian lavalle, jossa oli tiistaina jopa ruuhkaa – illan aikana lauteilla nähtiin kunnioitettavat 21 muusikkoa.

Levyn julkaisseelle Jipulle ilta oli silminnähden koskettava. Jo ennen ensimmäisen kappaleen alkua lavalle asteli herkistynyt laulaja, joka ei kyennyt peittämään liikutuksen kyyneleitään.

– Minulla on ollut unelma, että saan tehdä oikean gospel-levyn. Nyt olen sen saanut tehdä, herkistyi artisti Tavastian hämärän salin spottivaloissa.

– Tämä on itkun ja ilon ilta, ja antaa olla. On syytä ilosta itkeä, että ollaan tässä täällä tänään. Kaikki ihmiset, jotka ovat minun rinnalla kulkeneet, tietävät, että se on ihme – Jumalan ihme ja Jumalan työtä. Siksi laulamme tänään koko illan rakkauden kunniaksi – rakkauden ja Jumalan kunniaksi. Se on ollut minun unelmani aina. Mutta silloin, kun ihminen on rakkaudeton, ei voi laulaa rakkauden kunniaksi. On kestänyt kauan, että olen ymmärtänyt, mitä rakkaus ylipäätään edes on.

”Olen ollut tällä lavalla monenlaisissa tunnelmissa – jos täällä on ihmisiä levy-yhtiöstä, hekin muistavat sen erittäin ahdistuneena.”

Illan aikana kuultiin yhtä kaikki Made in Heaven -äänitteen kappaleet, joita edelsi avausnumerona kuultu Jipulle lapsuudesta tuttu Jukka Salmisen hengellinen sävelmä Särkynyt saviruukku. Ilta päättyi Jipun debyyttialbumilta valittuun encorena kuultuun Enkelten kaupunkiin.

– Olen ollut tällä lavalla monenlaisissa tunnelmissa. Muistan sellaisenkin keikan – jos täällä on ihmisiä levy-yhtiöstä, niin hekin muistavat sen erittäin ahdistuneena – en saanut sen jälkeen mitään hirveän positiivista palautetta. Ilmeisesti heittelin lavalla ständejä, vettä naamaan ja kiroilin ihan järkyttäviä määriä ja sheikkasin menemään varmaan Tuonelan koivuja. Oli taas luja vaihde käynnissä, muisteli Jippu illan aikana takavuosien Tavastian-esiintymisiään.

– Mutta olen kiitollinen siitäkin keikasta. Kannan aina sisällä tietynlaista tuskaa. Mitä lähemmäs menee Jeesusta ja ristiä sitä enemmän näkee itsessään vajavuuksia ja kipua ja sitä, että miksi tämä ei poistu minusta – miksi tämän maljan tuskaa aina pyörittelen, pohdiskeli laulaja kuvatessaan laulutekstin Jeesus mä huudan sun nimeä syntyä.

Tavastian aikana nähtiin äärimmäisen rehellinen ja suora artisti. Kaikesta aisti, että gospel-konsertin tähti oli riisunut itsensä rooleista kehottaen myös kaikkia saliin saapuneita olemaan vapaasti oma itsensä.

– Minun on ollut pakko hyväksyä se, mistä Raamattu tuhansia kertoja puhuu, anteeksiannosta. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet pelkkää anteeksiantamista itselleni ja anteeksisaamista läheisiltä siitä, kuinka paljon olen aiheuttanut pelkoa ja huolta lähimmäisille. Olen tehnyt sellaisia asioita, joita ihmisten on ollut hirveän vaikea ymmärtää: ihmiset ovat olleet hämmentyneitä ja huolissaan. Ymmärrän, että lähelläni ei todellakaan ole ollut helppo olla. En syytä ketään siitä, että minua ei ole ollut helppo ymmärtää, kun en ymmärtänyt itsekään itseäni.

Ennen viimeistä kappalettaan Jippu päätti välipiikkinsä  rukoukseen:

– Herra, kiitos ettei ole turhaa surua, ei turhaa itkua. Kiitos että Sinun voittosi on todellinen – ja se on tässä. Kiitos että olet armahtaja, iankaikkinen armahtaja. Sinun veresi, Sinun ristinkuolemasi – meitä varten se on täytetty, kiitos Jeesus. Ota meidät syliin, älä päästä irti – me eksymme muuten. Älä anna mennä enää pimeään. Jeesus pyydän: Tulkoon rakkaus.

Jippu esiintyi Tavastialla 15.11.2016. Artisti tekee Radio Deissä radio-ohjelmaa Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni, joka kuullaan keskiviikkoisin kello 16 ja tiistaisin kello 22.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)