Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Taksi toimii Iranissa kirkkona

 
Mansour Khajehpour

Iranilainen Mansour Khajehpour koki viime viikolla ensimmäistä kertaa Suomen talven. Hän kertoi pitävänsä kontrasteista ja tulleensa sitä varten kristityksikin. ”Kristityt olivat niin erilaisia kuin muslimit, että aloin tehdä heille kysymyksiä.” Kuva: Liisa Heinänen.

Iranin vankiloissa kärsii joka päivä keskimäärin 83 uskonsa tähden tuomittua kristittyä. Tämä käy ilmi viime vuoden tilastosta.

– Iranissa muslimin on laitonta kääntyä kristityksi. Häntä pidetään luopiona ja se on rangaistavaa, sanoo Iranista itse karkotettu pastori Mansour Khajehpour.

Hänkin on joutunut kaksi kertaa vankilaan, ja kerran hänen henkeään uhattiin ase ohimolla.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Minut tuomittiin länsimaiden hyväksi toimivana vakoojana, koska hallussani oli ulkomailla painettu Raamattu.

Mansour Khajehpour kertoi Iranin kristittyjen tilanteesta Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) teemapäivässä lauantaina Hyvinkäällä.

Lapselle ei saa antaa kristillistä nimeä

Kristittyjen tilanne on vaikea Iranissa.

– Työpaikkahakemuksissa kysytään nimen lisäksi uskontoa. Kristityn on joko valehdeltava tai hän ei saa työtä, jos ilmoittaa olevansa kristitty. Kristillistä avioliittoa ei voi rekisteröidä eikä lapselle saa antaa kristillistä nimeä, Mansour Khajehpour antaa esimerkkejä.

Myös vanhojen Assyrian ja Armenian kirkkojen jäsenillä on vaikeaa.

– Pelkästään Teheranissa oli ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta 135 kirkkoa, nyt niitä on 10. Suurien kirkkojen palveluksissa käy vain kymmeniä ihmisiä, sillä monet ovat lähteneet maasta pois, Khajehpour kuvaa.

Kirkko kasvaa maan alla

Kristityt eivät saa puhua uskostaan kirkkojen ulkopuolella. Silti kristillinen kirkko kasvaa.

Iranin virallisen tilaston mukaan maassa on 450 000 kristittyä, mutta Khajehpourin mukaan oikea luku on 1,2 miljoonaa, ehkä jopa 2 miljoonaa. Maassa on 80 miljoonaa asukasta, joista muslimeja on 89 prosenttia.

– Maan alla toimivia kotikirkkoja syntyy lisää. Yhdessä kotikirkossa voi olla muutamia jäseniä.

Khajehpour kertoo miehestä, joka on perustanut 60 kotikirkkoa. Hän tuntee taksikuskin, joka käyttää lauantait autoaan kirkkona.

– Hän ottaa sovitusta paikasta kristittyjä kyytiin. Tunnin ajan he ajavat ja viettävät yhteistä jumalanpalvelusta. Sitten hän ottaa seuraavat pari, kolme kristittyä kyytiin seuraavan tunnin ajaksi.

Satelliittikanava kerää katsojia

Mansour Khajehpour nauhoitti Suomessa viime viikon aikana yhteensä 26 farsinkielistä televisio-ohjelmaa lähetettäväksi kristillisen satelliittitelevisio SAT-7:n välityksellä. Vaikka hän ei voi fyysisesti mennä Iraniin, televisio vie hänet sinne.

Sansan kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala tietää, että kristillisillä ohjelmilla on katsojia.

– Vuonna 2011 SAT-7:n ohjelmilla oli Lähi-idässä 15 miljoonaa seuraajaa, nyt luku on 21 miljoonaa. Voimme tavoittaa niitä, joita emme mitenkään muuten voi tavoittaa, Reuhkala sanoo.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa