”Tahdon” tarkoittaa myös peiliin katsomista

 
Maija ja Hannu Nyman

Maija ja Hannu Nyman laittavat itsensä parisuhdetyössä reilusti likoon. Suomen avioliittotyön pioneereihin kuuluvan parin tahtomista on koeteltu, mutta Jumalan edessä solmittu liitto on kestänyt jo liki puoli vuosisataa.

Turussa sairaanhoitajaksi opiskelleen Maijan ja teologiaa lukeneen Hannun ensikohtaamisessa ei lennellyt Amorin nuoli eikä säkenöinyt huumori. Maija oli mukana erään bändikeikan järjestelykomiteassa. Ennen konsertin alkua hän bongasi konserttilavalla seisoskelleen nuoren miehen tutkimassa laitteita.

– Menin hänen luokseen ja sanoin, että pois, pois täältä! Enhän minä tiennyt, että tämä mies tietää näistä jotain ja että hän on gospelbändi Pro Fiden basisti.

SRO-PK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Nuoret törmäsivät toisiinsa uudelleen opiskelijapiireissä, ja Hannun vahva karisma ja viisaus alkoivat vetää Maijaa magneetin tavoin. Hannu puolestaan muistaa Maijan tuikkivat silmät. Tosin tähän vaimo huikkaa vierestä, että mitenkäs sinä ne näit niiden minun vahvojen tihruslasieni läpi?

Sulle silmäni annan

”Kun en pyörtynyt, niin sanoin sitten sen ’tahdon’.”

 

Ensihuuman jälkeen Maija ja Hannu päättivät ottaa suhteessaan aikalisän ja rukoilla tahoillaan Jumalan tahdon toteutumista. Kolmen vuoden kuluttua liekki roihahti uudelleen. Keväinen hääpäivä, 18.5.1974, oli hyytävän kylmä. Vieraiksi oli kutsuttu useampi sata ihmistä. Maija ei yllätyksekseen kokenut h-hetkenä minkäänlaista suurta tunteiden paloa, pikemminkin hämmennystä.

– Ajattelin, että hyvä Jumala, jos tämä mies on väärä, anna minun vaikka kompastua tai pyörtyä siinä alttarilla, että en vaan tekisi väärää ratkaisua! Kun en pyörtynyt, niin sanoin sitten sen ”tahdon”.

Hannu muistelee, että avioliiton alkutaival sujui jouhevasti, kunnes vain kuukauden kuluttua häistä Maija joutui sairaalaan vakavien näköongelmiensa takia.

– Silmäklinikalla kerrottiin, että näkö saattaa mennä. Verkkokalvo oli irronnut, jouduin leikkaukseen. Siinä kysyttiin Hannulta sitä tahdon-sanaa.

– Minähän sanoin sinulle silloin toukokuussa ”tahdon”, ja se tarkoittaa, että minä olen myös sinun näkösi, jos sokeudut, Hannu totesi Maijan pitkän toipumisajan jälkeen.

 

Arkea ja eriäviä näkemyksiä

”Me markkinoimme sellaista arkirosoista rakkautta.”

 

Monien muiden tavoin Nymanien lapsiarki soljui pyykkivuoria ja lastenkuljetusvuoroja pyörittäessä. Jossain vaiheessa Maija ja Hannu havahtuivat keskinäisiin hankauksiinsa.

– Lasten kasvatuksessa syntyi erilaisia näkemyksiä. Tämän oivaltaminen ja kohtaaminen alkoi olla vähän sellaista, että mitenkäs tämä nyt hoidetaan, Hannu muistelee.

Maija ahmi parisuhdetta käsitteleviä opuksia ja kävi kuuntelemassa alan guruja. Samalla hän ihmetteli, miksi ei tuo mies lue.

– Hannulla kaikki näytti sujuvan kuin itsestään, ja minä kävin valtavaa vuorovettä sielussani. Siitä tuli välillemme törmäyksiä.

Nymanit olivat ottaneet ensituntumaa parisuhdetyöhön jo opiskelijailloissa, joihin heidät oli kutsuttu puhumaan. Avioliittovuosien ja kokemusten karttuessa sekä selkeän tarpeen kasvaessa he lähtivät rohkeasti luomaan uutta, ja syntyi Samassa Veneessä -työmuoto.

– Tajusimme, että muillakin on ihan näitä samoja kysymyksiä. Huomasimme, että niitä jännitteitä voi sanoittaa, ja se tuntui toimivan muidenkin parien kohdalla, Hannu toteaa.

Maija muistelee kansainvälisen ja Suomeenkin rantautuneen Mennään Eteenpäin –viikonloppujen innostaneen myös miehiä lähtemään mukaan. Toiminta kiinnosti ehkä juuri siksi, että siellä ei ollut ryhmätöitä, eikä ongelmistaan tarvinnut puhua muiden kuin oman puolison kanssa.

Käsi Jumalan kädessä

Nymanit ovat yhdessä kirjoittaneet useita parisuhdetta käsitteleviä teoksia. He eivät puhu ylhäältä norsunluutornista, vaan kertovat rehellisesti myös oman suhteensa kipupisteistä.

– Me markkinoimme sellaista arkirosoista rakkautta, Maija kiteyttää. Olemme itse olleet aina niin äärirosoinen pari. Minulla on ollut monta tilannetta 47 avioliittovuoden aikana, jolloin on tuntunut, että liitto loppuu tähän. Kun olen lähtenyt tutkimaan niitä ristiriitoja, minun on täytynyt katsoa itseäni tiukasti peiliin ja miettiä, mistä kaikki tämä epävarmuus ja huono itsetunto nousevat.

Hannu kertoo yhteisen uskon antaneen voimaa jatkaa. Silloinkin, kun on jouduttu törmäyskurssille.

– Olemme sanoneet Jumalan edessä ”tahdon”, ja se antaa sitoutumiselle vakavan panoksen.

– Sovinto Jumalan kanssa luo edellytykset tehdä sovintoa itseni, heikkouksieni ja tämän oman rakkaimpani kanssa. Se peittää alleen epäonnistumiset ja pahuuden. On tietysti suuri siunaus ja onni, että meillä kummallakin on ollut tämä sama armollinen Jumala, Maija kertoo.

Uusi Tahdotko? –parisuhdesarja starttaa Radio Deissä

Kristityt Yhdessä ry:n kustantamassa Tahdotko? -sarjassa pohditaan, mitä oikein tuli luvattua, kun lyötiin hynttyyt yhteen. Marja Salmisen toimittamassa ohjelmassa kuullaan niin tavallisten pariskuntien kuin alan ammattilaistenkin kokemuksista, rehellisesti, uskon ja toivon näkökulmasta. Ensimmäisessä jaksossa vierailevat Maija ja Hannu Nyman. Kuuntele Radio Dei la klo 20.05 tai ke 24.00 (uusinta). Sarjan jaksot tulevat myös kuunneltaviksi Dein nettisivuille.

Kuva: Nymanien albumi

 
Dei, artikkeliban.(2) 30.6.- MJa