Suuri hyväntekeväisyyskampanja, Nenäpäivä, otti vakavasti palautteet eriarvoistavasta viestinnästä, eikä enää lähetä julkkiksia kehitysyhteistyökohteisiinsa

 

Mikko Kuustonen, Hanna Visala ja Maaria Nuoranne juontavat neljän tunnin suoran lähetyksen perjantaina 11.11.2022. Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle

Perjantain Nenäpäivä-lähetys tutustuttaa tv-katsojat Fidan ja Lähetysseuran avustuskohteisiin.

Nenäpäivä kerää nyt kuudettatoista kertaa varoja maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi tehtävään kehitysyhteistyöhön.

Päätapahtuma nähdään perjantai-iltana 11.11.2022 Yle TV1:ssä.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Tuttuun tapaan suorassa tv-lähetyksessä nousee estradille tähtiesiintyjiä, mutta ulkomailla aiemmin tehdyissä tallenteissa julkkiksia ei enää nähdä.

– Nenäpäivää on kritisoitu siitä, miten tv:ssä näkyi usein stereotyyppinen asetelma, jossa hyvin toimeentuleva, tunnettu valkoihoinen matkusti kohtaamaan silminnähden vähävaraisia, tummia avuntarvitsijoita, kertoo Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio.

– Jotkut aistivat myös kaikuja kolonialismista eli vieraiden maiden valloituksesta sekä yksipuolisen kuvan antamisesta Afrikan mantereesta. Tunnetuilla henkilöillä on kuitenkin ollut ja on edelleen tärkeä rooli Nenäpäivän sanoman esille nostamisessa.

Paasio pitää Nenäpäivä-kampanjan saamaa palautetta arvokkaana:

– Olemme nyt panostaneet yhdenvertaisuuteen, monimuotoisuuteen ja inklusiivisuuteen. Haluamme tuoda esille, että lapset ympäri maailmaa ovat samanlaisia, mutta lähtökohdat hyvään elämään ovat kovin epätasa-arvoiset.

Ulkomailla etukäteen tehdyissä taltioinneissa, inserteissä, nähdään perjantaina julkkisten sijaan paikallisia ihmisiä ja järjestöjen työntekijöitä.

Fida Internationalin ja Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyökohteita, Ugandaa ja Kambodžaa, tuodaan esiin monessa kohdin.

Lähetyksessä ääneen pääsevät Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen vaikuttamistyön asiantuntija Merja Färm, Itä-Afrikan aluepäällikkö Paula Konttinen Fida Internationalista sekä vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntija Lilja Österman Suomen Lähetysseurasta.

Vuonna 2021 Nenäpäivä keräsi lahjoituksina reilut 3 miljoonaa euroa.

– Toive ja odotus on, että tänäkin vuonna saadaan paljon varoja lasten auttamiseen 15 eri maassa Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

– Vaikka katseet ovat kiinnittyneet – syystäkin – Ukrainaan, Venäjän hyökkäyssodan seuraukset ovat dramaattisesti vaikuttaneet myös kampanjamme kohdemaihin, Paasio toteaa.

Nenäpäivässä ovat mukana UNICEF, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Fida International, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura.

Yle tukee Nenäpäivä-kampanjaa ohjelmatoiminnallaan.