Suomen seurakunnat juhlivat Viron 100-vuotista itsenäisyyttä

Etelä-Viron piispa Joel Luhamets (vas.) saarnaa juhlamessussa Tampereella 18.2. Vuonna 2014 Luhamets osallistui Leevi Reinarun kanssa Järvenpäässä pidettyihin lähetyskumppanuusneuvotteluihin. Kuva: Aarne Ormio, Kirkon kuvapankki

Kun Viro täyttää 100 vuotta lauantaina 24.2., Suomessa nousevat liput salkoon juhlan kunniaksi. Kirkkohallitus kehottaa liputukseen erityisesti niitä seurakuntia, joilla on virolainen ystävyysseurakunta.

Viro viettää paraikaa merkkivuottaan, joka näkyy myös Suomessa.

Juhlavuoden tapahtumia on listattu esimerkiksi Viro Suomessa -sivustolle, josta löytyy myös muutama seurakuntien tiloissa ja kirkoissa vietettävä tilaisuus.

Tampere-Tartto-seura järjestää yhteistyössä Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa Viro 100 -juhlan Tampereen Näsinsalissa lauantaina 17. helmikuuta.

Seuraavana päivänä Tampereen tuomiokirkossa on juhlamessu, jossa saarnaa Etelä-Viron piispa Joel Luhamets.

Lauantaina 24.2. järjestetään Viron itsenäisyyspäivän konsertti Helsingissä Alppilan kirkossa.

Illalla Kuopion keskusseurakuntatalossa nähdään Tuglas-seuran valmistama esitys Viron itsenäisyyden ajasta. Paikalla on mm. kirkkoherra Ove Sander Tallinnan Nömmen ystävyysseurakunnasta.

Noin puolella Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista on joko oma tai rovastikunnallinen ystävyyssopimus Viroon.

Kirkkohallitus kannustaa näitä seurakuntia nostamaan lipun salkoon Viron itsenäisyyspäivänä.

Myös valtioneuvoston linnassa, ministeriöissä ja eduskunnassa on Baltian maiden itsenäisyyspäivinä juhlaliputus. Sisäministeriö kutsuu virastoja ja talouksia yhtymään liputukseen.

Viron kansallispäivänä liputus alkaa klo 8 ja päättyy auringon laskiessa.

Viro, Latvia ja Liettua liputtivat Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä 6.12.2017.

 

 

 

 

Aiheet