Luterilainen rukoushuone häipyi Tampereen katukuvasta vuonna 1968 – nyt sinne pääsee taas, virtuaalisesti

 

Luterilaisen rukoushuoneen ristin huippu kohosi 16 metriin. Kuva: Gustin Lojander

Museokeskus Vapriikki näyttää Kadonneet kaunottaret -näyttelyssään Tampereen katukuvasta hävinneitä uusrenessanssi- ja jugendkauden rakennuksia. Tutkija Antti Liuttusen suosikki on Luterilainen rukoushuone.

Tampereen kadonneet kaunottaret -näyttely esittelee rakennuksia näyttävin valokuvin, piirustuksin ja esinein hyödyntäen digitaalisia sovelluksia. Näyttely antaa tilaa myös kaupunkilaisten muistoille ja kokemuksille.

Yksi näyttelyn kohde on Luterilainen rukoushuone, joka sijaitsi Satakunnankatu 11:ssä. Rukoushuone valmistui 1892 ja se purettiin huonokuntoisena 1968.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Tampereen seurakuntien omistuksessa se oli vuodet 1955-1968.

Viimeksi rukoushuone palveli kodittomien yömajana.

Tampereen seurakuntien julkaisemassa uutisessa tutkija Antti Liuttunen Vapriikin kuva-arkistosta kertoo, että Luterilainen rukoushuone on näyttelyssä hänen suosikkinsa.

Luterilaisesta rukoushuoneesta on tehty 3D-virtuaalimalli, jossa näyttelyvieraat pääsevät tutustumaan rukoushuoneen sisä- ja ulkotiloihin. Esillä on myös rukoushuoneen alkuperäinen rakennuspiirustus.

Vapriikissa voi ihastella Luterilaisessa rukoushuoneessa olleita esineitä, kuten nykyisin Kalevan kirkossa olevaa lasista kastemaljaa, sekä alttaritauluna ollutta Berndt Frang-Posion vuonna 1914 maalaamaa Jairuksen tytärtä.

Näyttelyssä on kaikkiaan kolmisenkymmentä kohdetta, joita täydentävät kosketusnäytöllä ja vihkosessa esiteltävät rakennukset.

Kadonneet kaunottaret -näyttely on avoinna Vapriikissa huhtikuun 8. päivään saakka.

 

 

Aiheet