Suomen juhlavuosi kokoaa vapaakristilliset yhteisöt juhannuksena Keuruulle

 

Kuva: Iso Kirja

Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssiin kutsutaan tänä vuonna myös muiden vapaakristillisten yhteisöjen jäseniä mukaan. Juhannusaaton ohjelma on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Konferenssin teemana on ”Suomalainen usko”. Yhteistyöelimenä toimii Suomen Vapaakristillinen Neuvosto (SVKN ry), joka täyttää kesällä 50 vuotta.

Helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssin isäntänä toimiva Iso Kirja ry:n johtaja Marko Halttunen kertoo, että noin 30 000 juhlavierasta kokoava konferenssi Keuruun Iso Kirja -opiston alueella tarjoaa juhlavuonna puitteet Adventtikirkon, Baptistikirkon, Helluntaikirkon, Metodistikirkon, Pelastusarmeijan ja Vapaakirkon yhteiseen juhlaan. Näiden vähemmistökirkkojen kokonaisjäsenmäärä on yli 77 000 henkilöä. Halttusen mukaan vapaakristillisten yhteisöjen näin suuri yhteinen tapahtuma on ainutkertainen.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa
Vuosi 2017 on Suomen juhlavuoden ohella Reformaation 500-vuotismerkkivuosi. Luterilaisen kirkon lisäksi uskonpuhdistukseen juontavat juurensa maamme monet vapaakristilliset vähemmistökirkot. Niistä vanhimmat ovat vaikuttaneet Suomessa 1800-luvulta lähtien, jo ennen vuonna 1923 voimaan tullutta uskonnonvapauslakia.

Vapaakristilliset yhteisöt vaikuttavat aktiivisesti yhteiskunnassa ponnistellen aineellisen ja sosiaalisen köyhyyden poistamiseksi muun muassa maahanmuuttaja-, diakonia-, opetus-, perhe- ja päihdetyön keinoin.

Juhannusaaton ohjelma alkaa Lasse Heikkilän Suomalaisen messun juhlaversiolla. Iltapäivällä järjestetään reformaatioaiheinen keskustelufoorumi ”Uskonpuhdistuksen isät ja lapset” alustajana baptistikirkon johtaja Jari Portaankorva. Keskustelijoiden joukossa on muiden muassa kapteeni Saga Lippo Pelastusarmeijasta. Iltajuhlassa Parasta Suomelle musisoi tunnettu vapaakristillinen Chariots -kuoro ja big band ja puheen pitää Vapaakirkon johtaja Hannu Vuorinen.

Suurin juhlatunne koettaneen yhteisessä lipunnostojuhlassa klo 18.00, kun siniristiliput nostetaan konferenssikentän salkoihin. Tilaisuudessa on mukana myös eduskunnan rukoustoiminnasta tunnettu kansanedustaja Antero Laukkanen.

”Suomalainen usko” on myös Suomen Evankelisen Allianssin (SEA) juhlavuodelle valitsema teema, jolla halutaan juhlistaa sekä Suomen että Reformaation 500-vuotismerkkivuotta. Halttunen arvioi, että todennäköisesti Juhannuskonferenssista tulee teemavuoden suurin yksittäinen tapahtuma, joka yhdistää kristittyjä monista eri herätysliikkeistä.

Valtioneuvoston kanslia on ottanut 15.2.2017 vapaakristillisten yhteisöjen yhteisen konferenssipäivän juhannusaattona Keuruulla osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.