Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

”Suomalaiset ovat hevikansaa”

 

Metallimessu Keski-Porin kirkossa

Metallimessu kerää tuhansia kuulijoita ja herättää runsaasti huomiota maailmalla.

Kuvittele messu, jossa kaikki virret on sovitettu metallimusiikkiin. Pastori Haka Kekäläinenkin kuvitteli, ja 2005 Tuomiokirkkoseurakunnan kryptassa pidetyssä heviseminaarissa löytyi 4 muutakin asiasta kiinnostunutta.

– Teemu Laajasalo huomautti, että kyllä Suomeen mahtuisi hevimessu, jos tekijöitä vain löytyisi. Minä nostin heti käteni ja sanoin että tässä olisi yksi. Saatiin porukka kasaan ja ruvettiin kehittämään ideaa, ja ensimmäinen Metallimessu pidettiinkin Temppeliaukion kirkossa 2006, Kekäläinen kertoo idean synnystä.

KRS Krito 10.-23.6.

Suosio yllätti

Aluksi oli ajateltu, että Metallimessuja pidettäisiin vain yksi, mutta kun Temppeliaukioon saapui yli 1000 ihmistä, ja vielä moni jäi ulkopuolelle. Kun vielä toisen messun jälkeen kyselyitä tuli paljon, Metallimessu lähti kiertämään Suomea. Kekäläisen mukaan messuja on pidetty jo yli sata.

– Lordin Euroviisuvoiton jälkeen Suomessa oli hevibuumi ja ovathan suomalaiset muutenkin hevikansaa. Tälläiselle formaatille on kysyntää, Kekäläinen kertoo.

– Virret ovat aika ”toughia” kamaa – niissä on yllättävänkin ronskit sanoitukset. Moni on meille sanonut, että virret itse asiassa soveltuvat paremmin hevimusiikkiin kuin perinteisempään musiikkiin.

Metalli houkuttelee messuun

Kekäläinen kertoo, että suurin osa Metallimessussa kävijöistä ei normaalisti käy kirkossa tai ole uskovaisia. Monet ovat kuitenkin löytäneet tiensä kirkkoon hevimusiikin perässä.

– Monet kertovat, etteivät ole käyneet kirkossa vaikkapa 20 vuoteen, mutta Metallimessuun tulisivat ehdottomasti uudestaan, Kekäläinen iloitsee, Meillä on jotenkin rento ilmapiiri. Vaikka Metallimessu on kunnon messu, käytämme myös huumoria ja keskustelen paljon kävijöiden kanssa. Henkinen ravinto ja mukavuus yhdistyvät.

Kansainvälistä huomiota

Vastaavaa formaattia ei Kekäläisen tietojen mukaan ole ulkomailla keksitty, ja siksi Metallimessu herättää runsaasti kansainvälistä huomiota. Tukholmassa on jo pariin otteeseen käyty, mutta vaikka kysyntää kauemmaskin riittäisi, rahoitus puuttuu. BBC on kiinnostunut Metallimessusta niin paljon, että se kuvaa Turussa pidettävän messun osaksi tv-ohjelmaansa.

Metallimessu otetaan kiinnostavana ilmiönä mukaan myös moniin ”maallisiin” hevitapahtumiin, joilla ei muuten olisi uskon kanssa mitään tekemistä. Helsingissä järjestetään kesäkuussa kansainvälinen Modern Heavy Metal: Markets, Practices and Cultures -konferenssi, jonka ohjelmaan kuuluu myös Metallimessu.

– On hienoa, että pääsemme mukaan myös niin sanottuihin ”maallisiin” tapahtumiin. Tämä konsepti kiinnostaa metallimusiikin tutkijoita, ja kun ihmiset tulevat messuun, he huomaavatkin nauttivansa siitä. Se on aika hienoa, Kekäläinen kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Uskonpuhdistuksen juhlavuodelle on suunnitteilla Martti Lutherin ympärillä pyörivä Martin juhlamessu, jossa on musiikin lisänä myös näyteltyjä osuuksia.

– Kyseessä on ihan kunnon messu, mutta saarnat ja rukoukset ovat osin näyteltyjä. Uskon että siitä tulee visuaalisesti todella näyttävää, Kekäläinen kuvailee.