Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Helppoa kristillisen sisällön kärsimättä

 

Vihki- ja kastetapahtumat kasvattavat suosiotaan.

Vihkihetki, Kastepäivä, Vihille 150515, Hääyö… Nämä tapahtumat tarjoavat vihki- tai kastetilaisuuden järjestämiselle helpomman vaihtoehdon.

Tampereella järjestetään tänään 13.5. Hääyö, jonka aikana yhteensä 18 paria vihitään avioliittoon. Häiden järjestäminen on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi, joten kirkko järjestää vihkitilaisuuden ja kakkutarjoilut. Hääparin on hoidettava tarvittavat todistukset ja saavuttava vain paikalle. ”Kaikki on tehty mahdollisimman helpoksi. Tämä palvelee monia pariskuntia”, tapahtumasta vastaava pastori Merja Halivaara kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Helppous on muotia

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Vastaavia tapahtumia järjestetään läpi vuoden ympäri Suomea. Helppous viehättää, sillä monet karsastavat suurien juhlien järjestämistä. Sen takia monet jättävät lapsensa kastamatta kokonaan, tai menevät naimisiin maistraatissa. Mutta kun kaikki valmistelut on hoidettu, elämän suuret tapahtumat halutaan edelleen viettää kirkossa.

Hääyön kaltaiset tapahtumat eivät kuitenkaan jousta hengellisestä sisällöstä. Päinvastoin, Oulun seurakuntayhtymän lehden Rauhan tervehdyksen tekemässä haastattelussa pastori Mari Flink korostaa: ”Siinä ollaan varsinaisen asian äärellä, kun kaikki koristelu ja kuorrutus on jätetty pois”, ja kertoo, että monille pareille yksinkertainen vihkiminen on itse hääjuhlaa tärkeämpi asia.

Kirkko vastaa yhteiskunnan vaatimuksiin

”Toimintamalli vastaa tämän päivän tarpeita. Jotta seurakunnat olisivat merkityksellisiä ihmisten elämässä, niiden pitää sopeuttaa toimintatapojaan siihen maailmaan, missä elämme”, piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen kertoo HS:n haastattelussa. Nykyaikana kiire on jatkuva osa elämää, ja monet kaipaavat juhlien järjestämiseen helppoutta ja nopeutta. ”Pop-up” -vihkimiset tai -kastetilaisuudet vastaavat juuri tähän tarpeeseen.

Tutkimusten mukaan kirkolliset toimitukset ovat edelleen tärkeä syy kuulua kirkkoon. Kirkollisten vihkimisten määrä vähenee jatkuvasti  ja maistraattivihkimisten suosio kasvaa. Sama tilanne on kasteella; moni jättää lapsensa kastamatta, vaikka vanhemmat kirkkoon kuuluisivatkin. ”Tätä on edelleen kysytty, ja niin kauan kuin tällaiselle palvelulle on kysyntää, totta kai me sitä järjestämme”, Halivaara kertoo HS:lle.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Rauhan Tervehdys, kastepaiva.fi

Kuva: Alex Ramos /pixabay.com