Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Parikanniemen lastenkoti täyttää sata vuotta

 

– Pyrimme tarjoamaan meille sijoitetuille lapsille mahdollisimman kodinomaiset tilat

Mikkelin Ristiinassa sijaitsevan Parikanniemen lastenkodin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Parikanniemen orpokoti perustettiin 1915 Karjalassa niin sanotun uukuniemeläisen herätyksen yhteyteen.

Tällä hetkellä lastenkodissa on 20 lasta iältään 6 – 18 -vuotiaita. Lastenkotia johtaa sosionomi Sami Siponen.

Sodan jälkeen uusi paikka lastenkodille löytyi Ristiinan Vitsiälästä Saimaan rannalta, jossa koti on toiminut vuodesta 1949. Vuonna 1964 nimi muutettiin orpokodista lastenkodiksi.

Parikanniemen lastenkoti on 21-paikkainen. Siinä on kolme erillistä yksikköä. Viime vuonna valmistui uusin lastentalo. Itsenäistyville nuorille sekä jälkihuollon tarpeisiin on neljä yksiötä, joista yksi sijaitsee Mikkelissä. Perhetyön tarpeisiin on kaksi perheasuntoa, joista toinen sijaitsee pihapiirissä ja toinen sen läheisyydessä Saimaan rannalla.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Parikanniemen lastenkoti työllistää noin 28 työntekijää, johtajana toimii Sami Siponen. Lastenkotia ylläpitää Parikanniemisäätiö ja kannatusyhdistys on Parikanniemen Ystävät ry.

Sosionomi Sami Siponen on tehnyt 15 vuotta lastensuojelutyötä.
– Jokaisen lapsen tilanne on erilainen, mutta yleensä lapset ovat huostaan otettuja. Jotkut ovat täällä pidempään jotkut lyhyemmän ajan, Siponen kertoo.

Hän aloitti Parikanniemen lastenkodin johtajana vuonna 2013. Edellinen johtaja Henrik Ohlis ja vaimonsa Raija tekivät lasten hyväksi työtä yli 40 vuoden ajan. Sami Siposen mukaan Parikanniemen alkuperäinen henki ja perinne vaikuttavat yhä lastenkodissa.
– Uukuniemeläisyyden pohjalta vaalitaan perinteitä, Siponen kertoo.

Juhlia pitkin vuotta

Parikanniemen lastenkodin satavuotisjuhlaa juhlitaan teemalla ”Lapsen asialla sata vuotta” neljässä eri yhteydessä. Toukokuun 22. päivänä on kutsuvierasjuhla muun muassa sijoittajakuntien edustajille, viranomaistahoille ja medialle. Samana viikonloppuna ollaan mukana Kouvolan Kirkkopäivillä. Kesäkuun 13. päivänä lastenkodille kutsutaan entiset lapset ja työntekijät ja elokuussa Parikkalan Saaren kirkon Orpokotijuhlilla 15.8. juhlitaan myös lastenkodin vaiheita.