Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Suomalainen ”Emma” lähti Syyriaan, koska hän halusi elää rauhassa muslimina islamilaisessa valtiossa

 
Kädet pitävät päiväkirjaa.

”Olet rakas äitini, joka tapauksessa”, lukee tyttären äidilleen jättämässä viestissä, jossa hän kertoo lähdöstään Syyriaan Isisin kalifaattiin. Tytär päätyi myöhemmin Al-Holin leirille. Kuvaa on muokattu sumentamalla tekstiä. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Uusi Tie haastatteli ”Ritvaa”, jonka tytär ”Emma” lähti Syyriaan Isisin kalifaattiin. Miten tavallisesta suomalaisnaisesta tulee ääri-islamilaista Isis-järjestöä kannattava muslimi?

Älä panikoi, mutta olen Syyriassa, Ritva (nimi muutettu) luki kännykkäänsä tullutta sähköpostiviestiä epäuskoisena. Hän oli lounaalla mutta ei kyennyt järkytykseltään nielemään enää ainuttakaan suupalaa.

Sähköpostiviestiin Emma (nimi muutettu) oli jättänyt ohjeet, mistä äiti löytäisi kirjasen, johon hän oli kirjoittanut lähdön syyt. Kotona Ritva kaivoi kirjasen esiin ja alkoi lukea sitä. Emma selitti Koraania lainaten, miten muslimin velvollisuus ja ilo on saada asua kalifaatissa eli islamilaisessa valtiossa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä ei voi olla totta, Ritva muistelee tunnelmiaan vuosia sitten.

Miten tavallisesta suomalaisnaisesta tulee ääri-islamilaista Isis-järjestöä kannattava muslimi? Sitä Ritvakin on yrittänyt ymmärtää.

Äidin tyttö

Emman vanhemmat olivat eronneet tytön ollessa pieni, eikä hän sopinut isän uuteen perheeseen.

– Isän hylkääminen on varmasti ollut jonkinlainen haava, mutta missä määrin se on vaikuttanut häneen, siitä emme ole koskaan keskustelleet, Ritva pohtii.

Isän hylkääminen on varmasti ollut jonkinlainen haava, mutta missä määrin se on vaikuttanut häneen, siitä emme ole koskaan keskustelleet.

Äiti luonnehtii tytärtään vilkkaaksi lapseksi ja itseään tiukaksi kasvattajaksi. Säännöistä syntyi riitaa äidin ja tyttären välillä, mutta toisaalta he olivat läheisiä ja reissasivat yhdessä.

– Jos Emmalla ei olisi ollut aiempaa matkailukokemusta, hän ei olisi pystynyt lähtemään yksin Syyriaan.

Emma harrasti piirtämistä ja partiota. Partiossa opitut erätaidot osoittautuivat myöhemmin Syyriassa hyödyllisiksi, sillä maan olot ovat monin paikoin alkeelliset.

Lisäksi Emma oli nuorena kiinnostunut eri kielistä, kulttuureista ja uskonnoista saatananpalvontaa myöten.

Ensikosketus islamiin ja salaa naimisiin

Emman teinivuosia sävyttivät monet ongelmat ja myrskyisät seurustelusuhteet. Ritva arvelee haasteiden taustalla olleen Emman hyväksynnän kaipuu.

Emma tutustui islamiin alettuaan seurustella ulkomaalaistaustaisen pojan kanssa. Ritvan mukaan poikaystävä oli maallistunut muslimi, mutta silti parin välille syntyi erimielisyyksiä muun muassa Emman pukeutumisesta.

Seurustelusuhde päättyi lopulta riitaisaan eroon. Myöhemmin Emma alkoi seurustella toisen muslimipojan kanssa. He solmivat myöhemmin avioliiton äidiltä salaa, ja samassa yhteydessä Emma kääntyi itsekin muslimiksi.

***

Mitä sitten tapahtui? Lue Emman koko tarina sekä asiantuntijoiden arviot siitä, mistä radikalisoituminen johtuu, Uuden Tien verkkolehdestä.

***

Taustaa: Syyriaan lähteneet suomalaiset

  • Isis on ääri-islamistinen järjestö, joka hallitsi osia Syyriaa ja Irakia vuosina 2014–2019. Järjestö perusti alueelle vuonna 2014 kalifaatin eli islamilaisen valtion, joka noudatti sharia-lakia.
  • Isis houkutteli riveihinsä ihmisiä kaikkialta maailmasta. Arvioiden mukaan Euroopasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin 4 000 ihmistä vuodesta 2012 lähtien. Heitä on lähtenyt myös Suomesta.
  • Isisin kalifaatti kukistui vuonna 2019. Isisiä kannattaneet miehet suljettiin vankiloihin, naiset lapsineen pääosin Al-Holin leirille Koillis-Syyriassa.
  • Lähde: Sisäministeriö

 
artikkelibanneri Uusi Tie