Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Eero Junkkaala: Kristityillä on monta keinoa edistää hyvää pahan keskellä

 

– Raamatusta luettavat käskyt ja ohjeet näyttävät peilin tavoin alamittaisuutemme ja vajaavuutemme, kun kerta toisensa perään oivallamme, ettemme pysty niitä noudattamaan. Tarvitsemme Jeesusta avuksemme päivittäin, sanoo Eero Junkkaala. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Kun media puskee ulos synkkiä uutisia sodasta, talouskriisistä, ympäristökatastrofista ja kallistuvista elinkustannuksista, kristitty saattaa unohtaa, että mikään ei kuitenkaan tapahdu Jumalan sallimatta.

Kristittyjen pitäisi olla toivon tuojia ja hyväntekijöitä, mutta muulta näyttää:

– Paljon kuulen Suomessa sitä, miten uskovat ennustavat asioiden menevän yhä vain huonompaan suuntaan, vaikka myös toisenlainen skenaario on mahdollinen, muistuttaa teologian tohtori ja Raamatun opettaja Eero Junkkaala.

Perheniemi neliöb. 7.-13.10.

– Jumalalle kaikki on mahdollista – ja Hän on myös pahan yläpuolella.

Junkkaala oli maaliskuussa puhujavierailulla Hämeenkyrön evankelis-luterilaisessa seurakunnassa, jossa hänelle esitettiin yksi pääkysymys pohdittavaksi: Miten edistän hyvää pahan keskellä?

Pelkästään jo historian valossa on Junkkaalan mukaan ilmi selvää, että kristinuskolla on aineksia antaa maailmaan sellaista hyvyyttä, jolla on merkitystä.

– Jeesus antoi esimerkin tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Hän ei erotellut ihmisiä sukupuolen, ihonvärin tai aseman mukaan saati terveisiin ja sairaisiin. Kristityt ovatkin monissa kehitysmaissa kohentaneet esimerkiksi vammaisten oikeuksia. Parhaimmillaan nämä ovat palanneet kristittyjen perustamista keskuksista kotiseuduilleen ja nousseet suvussaan varakkaiksi ja arvostetuiksi, koulutusta ja yrittäjätaitoja saatuaan.

Muutoin monien kohtaloksi olisi jäänyt ihmisarvoton elämä hyljättynä ja halveksittuna, kotiin kahlittuna.

– Kristinuskon perustotuus siitä, että ihminen on Luoja luoma ja Hänen kuvansa, on kantanut pitkälle, Junkkaala summaa.

Raamattuun on kirjoitettu oikean ja väärän ero, ja siitä ovat ottaneet laajalti oppia ihmiset ympäri maailman.

– Jumala on sanoittanut hyvän elämän periaatteet kymmenessä käskyssä. Ei kukaan halua, että häneltä varastetaan, hänestä puhutaan pahaa tai hänen avioliittonsa rikotaan.

Lukutaito ja koulutus kehittyivät ensin alkuun niissä maissa, joissa opiskeltiin Raamattua.

Kristityt perustivat ylimmän koulutustason oppilaitokset, korkeakoulut, 1100-luvulla.

Paljon hyvää ja kaunista ovat antaneet maailmalle myös kristityt säveltäjät, esimerkiksi Bach ja Beethoven.

– Toki muidenkin uskontojen ja ideologioiden piirissä on tapahtunut merkittäviä, hyviä asioita. Silti on sanottava, että kyllä kristinuskon vaikutus kaikkineen on ollut aika puhutteleva.

Tänään kristitty voi edistää hyvää pyrkimällä toteuttamaan Raamattuun kirjoitettuja ohjeita ja neuvoja.

– Ne ovat meille yhtä lailla tienviittoina kuin peileinäkin. Maailmassa olisivat asiat hyvin, jos ihmiset noudattaisivat Raamatun sanaa – alkaen esimerkiksi siitä, että lähimmäistä rakastettaisiin kuin itseä.

Junkkaala toteaa, että kristityt on kutsuttu tekemään hyviä tekoja.

– Siitä on tarpeen muistutella! Emme kuitenkaan tee tekoja pelastuaksemme, kuten on laita monissa muissa uskonnoissa. Kristinuskon ydintä on se, että tahdomme palvella ja tehdä hyvää, koska olemme pelastettuja Jeesuksen sovitustyön tähden.

– Eikä kristityn kuulu tehdä siitä ”numeroa”.

Se, millaista hedelmää kristitty tuottaa, paljastuu monesti ihmissuhteista.

Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. (Room 12:18)

Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. (Kol. 3:13-14)

– Yksi keino edistää hyvää on suhtautua kiitosmielellä uuteen päivään, kohdattaviin ihmisiin ja asioihin. Ehkä me kristityt olemme sitä myötä edes hieman paremmin siedettäviä ihmisiä!

Kaikki, mitä Jumala on luonut, on hyvää, eikä siitä tarvitse hylätä mitään, kun se otetaan kiitoksella vastaan. (1. Tim. 4:4)