Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Sudanilaiset maahanmuuttajat aloittivat opintonsa Kansanlähetysopistossa

 

Sudanilaiset kristityt aloittivat opinnot Kansanlähetysopistossa viime sunnuntaina. KUVA: JENNIINA NUMMELA

– Suomalaisilla opiskelijoilla on hieno mahdollisuus tutustua toiseen kulttuuriin näin läheltä. Maahanmuuttajille tämä on tavallista parempi mahdollisuus saada yhteys suomalaisiin, maahanmuuttajalinjan linjavastaava Maiju Ollilainen sanoo.

Maahanmuuttajalinjalaiset opiskelevat paljon yhdessä raamattulinjalaisten kanssa. Linjavastaava, filosofian maisteri Maiju Ollilainen on räätälöinyt opintokokonaisuuden, jossa perehdytään muun muassa Raamattuun, kristilliseen elämään, evankelioimiseen sekä lähetys- ja seurakuntatyöhön.

– Opiskelijat toivoivat saavansa valmiuksia seurakunnan vapaaehtoistyöhön, kuten pyhäkoulun pitämiseen. Opetamme heille myös johtamistaitoa, koska he ovat seurakuntiensa avainhenkilöitä, Ollilainen kertoo.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Hän on sisällyttänyt lukujärjestykseen myös suomen kieltä, Suomen historiaa sekä kulttuurientuntemusta ja -kohtaamista. Erityisen tärkeänä Ollilainen pitää maahanmuuttajalinjalaisten osallistumista Kansanlähetysopiston toimintaan yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Samalla he oppivat luontevasti lisää suomen kieltä.

Koulutus auttaa kotoutumaan

Suomessa asuu noin 900 sudanilaista. Kansanlähetysopistossa opiskelevat maahanmuuttajat osaavat suomen kielen jo melko hyvin.

– Suurin osa heistä on tullut Suomeen jo vuosina 2003-2005. Monilla on suomalainen ammattikoulututkinto, ja heidän lapsensa ovat syntyneet Suomessa, Maiju Ollilainen kertoo.

Idea maahanmuuttajalinjasta kyti Ollilaisen mielessä, ja samaan aikaan sudanilaiset kristityt maahanmuuttajat kaipasivat hengellistä opetusta. Heillä on järjestäytynyttä toimintaa ympäri Suomea, ja Ollilainen sai heihin yhteyden Helsingin kansainvälisen seurakunnan pastorin Timo Keskitalon kautta. Lopulta Kansanlähetysopisto päätti aloittaa uuden opintolinjan.

– Kansanlähetys on tehnyt lähetystyötä ympäri maailmaa, mutta maahanmuuttajat Suomessa on ollut unohdettu ryhmä, Ollilainen toteaa.

Suurin osa maahanmuuttajista on kristittyjä

Maiju Ollilainen toteaa, että suomalaisessa julkisuudessa maahanmuuttajat mielletään usein muslimeiksi. Heistä suurin osa on kuitenkin kristittyjä.

– Kristityt maahanmuuttajat unohdetaan helposti. Tavoitteeni on, että maahanmuuttajalinjallamme kieli- ja kotoutumiskoulutus yhdistyisivät luontevasti hengelliseen koulutukseen. Ne tukevat hyvin toisiaan.

– Opiston työntekijöistä ja opiskelijoista koostuva kristillinen yhteisö tukee kielen oppimista ja kotoutumista paremmin kuin pelkkä luokkahuoneopetus, Maiju Ollilainen summaa.

Kansanlähetysopistossa opiskelee nyt noin 90 opiskelijaa. Linjoista suurin on raamattulinja, jolla on lähes 40 opiskelijaa.