Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Sri Lanka: Kristityt huolissaan kasvavasta nationalismista

 

Sri Lankan uusi presidentti on luvannut parantaa maan turvallisuutta, mutta maan vähemmistöt eivät ole kovin luottavaisin mielin.

Gotabaya Rajapaksa, entinen puolustusministeri voitti marraskuun 17. päivän vaalit. Kymmenen vuotta sitten hän toimi avainasemassa Tamil-separatistien kanssa käydyn pitkän sodan lopettamisessa. Turvallisuus nousi taas etualalle islamistimilitanttien pommitettua muutamaa hotellia ja kolmea kirkkoa pääsiäisenä. Yli 250 ihmistä, mukaan lukien 180 kristittyä, sai surmansa ja satoja ihmisiä loukkaantui hyökkäyksissä. Hallitusta kritisoitiin vahvasti toimettomuudesta, sillä se oli saanut hyökkäyksistä useita varoituksia tiedustelupalvelulta. Hyökkäysten seurauksena maan muslimiyhteisöihin kohdistuva väkivalta kasvoi.

Vaikka Rajapaksalla onkin buddhalaisen singaleesi-enemmistön tuki, ovat muslimi- ja kristittyvähemmistöt epäluuloisia.

KRS Krito 10.-23.6.

Saatuaan buddhalaismunkeilta siunauksen virkavalan vannomistilaisuudessaan muinaisella buddhalaistemppelillä, uusi presidentti sitoutui “suojelemaan singaleesien kulttuuria ja perintöä, sekä antaa valtiolta tukea moraalisten ja perinteisten tapojen turvaamiseksi” [Reuters].

“Tämä on helppo nähdä ohjenuorana ja oikeutuksena munkkien ja ihmisjoukkojen jatkuville hyökkäyksille kirkkoja vastaan”, sanoo Open Doorsin World Watch-osaston vainoanalyytikko Thomas Muller. “Mielestäni tämä antaa osviittaa siitä, mihin maa on menossa, takaisin entistäkin vahvempaan nationalismiin”, hän sanoo.

Toinen huolta herättävä asia on se, että Rajapaksan sanotaan olleen vastuussa ihmisoikeusloukkauksista Sri Lankan sisällissodan aikana. Televisioidussa puheessaan maanantaina hän sanoi haluavansa “varmistaa maani kansallisen turvallisuuden” ja tulisi tekemään sen “uudelleenrakentamalla valtion turvallisuuselimet”.

“On mahdollista, että hallitus käyttää hyökkäysten pelon lietsomista muslimeihin kohdistuvien ankarampien lakien tai toimenpiteiden taikka buddhalaisia suojaavien lakien oikeuttamiseksi”, Muller sanoo.

Sri Lankassa kristityt muodostavat 9,4% väestöstä ja heitä on maan eri etnisten ryhmien, myös singaleiden ja tamileiden joukossa. Muslimit muodostavat lähes 9% väestöstä.

 

Lähde

 
Lahjoita A