Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Sofia Forum Suomi kokoaa yhteiskuntavaikuttajat pohtimaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen

 

Pääministeri Antti Rinne osallistuu Sofia Foorumiin. Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Sofia Forum Suomi kokoaa yhteiskuntavaikuttajia ja asiantuntijoita pohtimaan konkreettisia ratkaisumalleja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tapahtumaan osallistuvat myös arkkipiispa Tapio Luoma ja pääministeri Antti Rinne.

Sofia Forum Suomi järjestetään Kulttuurikeskus Sofiassa (Kallvikinniementie 35, 00980 Helsinki) 9.–10.12. Järjestäjinä ovat Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Helsingin yliopiston Ilmakehätutkimus Keskus (INAR), Sitra ja Kulttuurikeskus Sofia.

Forum korostaa hiilineutraaliin tulevaisuuteen johtavien toimien legitimiteetin merkitystä eli oikeutusta kansalaisten silmissä. Siksi Forumissa keskustellaan kannustimien ja sääntelyn välisestä suhteesta ja ilmastotoimiin liittyvien ristiriitojen ratkaisemisesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Forumin työryhmät lähestyvät asetelmaa dialogin keinoin luottamuksen ilmapiirissä. Työryhmätyöskentelyn tavoite on löytää yhteisiä askeleita kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.
”Ilmastonmuutos on yksi globaaleista ympäristöhaasteista, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Niihin vastaamiseen tarvitaan meitä kaikkia: kansalaisia, järjestöjä, tutkijoita, poliitikkoja, taiteilijoita, yrityksiä, kirkkoja; kaikkia tieteenaloja. Näitä ongelmia ei voi yksi ihminen, yksi tieteenala tai yksi valtio ratkaista. Toivoa kuitenkin on – muutos on jo alkanut”, akateemikko Markku Kulmala sanoo.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

”On äärimmäisen tärkeää löytää yhteiset askelmerkit ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kirkot ja uskonnolliset yhteisöt ovat avainasemassa ruohonjuuritasoisen muutoksen aikaansaamisessa. Tämä positiivinen muutos on yhteistyössä mahdollinen. Tarvitsemme siihen kaikkia”, Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen sanoo.
Arkkipiispa Leo avaa forumin tervetulotoivotuksin maanantaina 9.12. kello 12, minkä jälkeen pääpuheenvuorot pitävät pääministeri Antti Rinne, Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja, arkkipiispa Tapio Luoma, Elävä Itämeri -säätiön hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta ja Suomen ilmastopaneelin pj, professori Markku Ollikainen. Dialogi-työryhmätyöskentely alkaa kello 14.30.

Tiistaina 10.12. kello 9–10 puheenvuorot pitävät akateemikko Markku Kulmala ja Sitran projektijohtaja Janne Peljo. Nuorten puheenvuoron pitää opiskelija Laura Kolehmainen.

Kirkon viestintä