Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

”Seurakuntiin tarvitaan uutta, ekoteologista toimintaa”

 

Kuvituskuva: Sari Savela

– Seurakuntatyössä ympäristökysymysten ja teologian vuoropuhelu on äärimmäisen ajankohtaista ja tarpeellista, toteaa kirkkoherra Tero Matilainen, joka käynnistää Tampereen hiippakuntaan ekoteologisen koulutuspolun.

Ympäristökysymykset ovat yhteiskunnassa pinnalla.

– Myös kirkon tulisi nykyistä vielä voimakkaammin kantaa huolta luomakunnasta, sanoo kirkkoherra Tero Matilainen Ruoveden seurakunnasta.

Kirkkorekry Neliöb. 12.-25.2.

Nollasta seurakuntien ei sentään tarvitse lähteä liikkeelle.

– Kirkon ympäristödiplomi, luontokirkot, luomakunnan sunnuntait, pyhiinvaellukset ja vihreät riparit ovat hyviä esimerkkejä. Ekologisuutta ajatellaan entistä enemmän myös kiinteistöissä ja leireillä.

Silti kirkon työntekijöille suunnattua ekoteologista koulutusta on tarjolla Matilaisen mukaan vielä vähän.

– Huolenpito luomakunnasta ja ekologinen vastuullisuus kuuluvat kristillisen uskon perusteisiin.

– Kirkon työntekijöiden ammattitaitoon kuuluu työskentely yhdessä seurakuntalaisten kanssa myös ympäristöasioissa.

Mitä tämä voisi olla käytännössä?

– Seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset voisivat osallistua eri yhteistyökumppaneiden kanssa esimerkiksi metsänistutustalkoisiin, maiseman ennallistamiseen tai vieraslajien hävittämiseen.

– Liian usein ympäristötekoja politisoidaan, mikä on minusta väärin. Tässä on kyse Luojan luoman luonnon varjelemisesta, Matilainen toteaa.

Pohjaksi sille tarvitaan hänen mielestään ekoteologisen ajattelun vahvistamista ja sitä, että kirkon työntekijä harjaantuu keskellä nykyistä ekologista kriisiä tulkitsemaan kristillistä traditiota.

Matilainen rakentaa paraikaa ekoteologista koulutuspolkua kirkon työntekijöille yhdessä hengellisen ohjauksen pastorin, Jussi Holopaisen kanssa.

Se käynnistyy Tampereen hiippakunnassa ensi vuonna.

– Koulutuksessa etsitään seurakuntatyöhön uusia ekoteologia avauksia. Teemaa käsitellään tutkivan ajattelun ja tekemisen kautta. Osallistujat tekevät ekoteologian soveltamisesta kokeilevan kehittämistehtävän omassa seurakunnassaan.

Sen lisäksi vuoden 2022 aikana on kahdeksan lähityöskentelyn päivää.

Vierailevien kouluttajien rekrytointi on vielä kesken, mutta mukana ovat ainakin Panu Pihkala ja Pauliina Kainulainen.

Tero Matilainen työskentelee kirkkoherrana Ruoveden seurakunnassa.