Seurakuntien yhdistymiset ja niiden suunnittelut mylläävät tunteita sekä kiihdyttävät paikallisesti kirkosta eroamista

Pirkanmaalla käydään neuvotteluita Hämeenkyrön, Ikaalisten, Kihniön ja Parkanon seurakuntien liittymisestä Ylöjärven seurakuntaan. Kuvassa Hämeenkyrön kirkko. Kuva: Sari Savela

Muutos myllertää tänä vuonna kymmeniä seurakuntia. Etelä-Saimaa-lehti uutisoi, että seurakuntaliitoksen jälkipyykki on Lemillä ollut likaista. Aamulehden toimittaja oli tiistaina havaitsevinaan sarvipäitä Hämeenkyrössä.

Länsi-Saimaalla sulatellaan Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien yhdistymistä Taipaleen seurakunnaksi.

Etelä-Saimaa-lehti kertoo, että jo kirkkovaltuustojen kokousiltana viisi lemiläistä erosi kirkosta. Vajaan kahden viikon aikana eroajia oli 33 henkilöä.

PS Norvanto Hedelmästään puu tunnetaan

”Kirkosta on erottu ennätysvauhtia, ja sosiaalisessa mediassa puretaan pettymystä uusiin järjestelyihin.”

Toimittaja Anne Kokkonen kirjoittaa uutistekstissään, ettei seurakuntalaisten reaktio yllättänyt:

”Kun seurakuntien yhdistymistä alettiin valmistella, Luumäki kieltäytyi neuvottelukutsusta. Lemin seurakunnan itsenäisyyttä puolustaneen adressin 440 allekirjoittajan mielestä Lemin olisi pitänyt tehdä samoin.”

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli on puolestaan esittänyt, että Hämeenkyrön, Ikaalisten, Kihniön ja Parkanon seurakuntien tulisi liittyä Ylöjärven seurakuntaan 1.1.2019 lukien. Taustalla on yhteistyöselvitystä tehneen rovasti Matti Piispasen esitys.

Esityksen perusteina ovat mm. hallinnon keventäminen, keskittyminen seurakunnan perustehtävään paikallisesti, ammattiosaamisen saaminen laajempaan käyttöön ja mahdollisuus toiminnan monipuolistamiseen.

Ainakaan Ikaalisissa suunniteltu kuvio ei seurakuntalaisia miellytä. Epävirallinen kansanäänestys pidettiin keskustelutilaisuuden yhteydessä tammikuun lopulla. UutisOiva-lehden mukaan puolensataa seurakuntalaista äänesti jaloillaan Ikaalisten seurakunnan itsenäisyyden puolesta. Vain muutama jäi istumaan.

Hämeenkyrössä tuomiokapitulin esitystä avasivat viime tiistaina yleisölle mm. selvitysmies Piispanen ja Ylöjärven seurakunnan talouspäällikkö Taina Tuohimaa. Toimittaja Aulis Alatalo kommentoi Aamulehdessä tänään 22.2., että oli havaitsevinaan tilaisuudessa sarvipäitä heidän esitellessään yhteisen seurakunnan kokoamista Ylöjärven seurakunnan suojiin.

Eläkkeellä oleva Hämeenkyrön seurakunnan kirkkoherra Sakari Virtanen toteaa tänään 22.2. UutisOivan Lukijoilta -palstalla, ettei itse olisi keksinyt yhtä mielikuvituksellista suunnitelmaa: ”Mielestäni yhtään pakottavaa syytä yhdistymiseen ei ainakaan Hämeenkyrön seurakunnan näkökulmasta ole esitetty. Jos seurakunta tulee toimeen omillaan, ei sitä mikään instanssi pysty pakottamaan tällaisiin liitoksiin.”

Selvitysmies Piispasen mukaan aika on otollinen liitokseen, koska useamman seurakunnan kirkkoherra on jäämässä eläkkeelle. Säästöä tulisi yksin siksi noin 200 000 euroa.

Seurakuntien valtuustot tekevät ratkaisevat päätöksensä 14.3.2018.

Kiteen seurakunta on mukana neuvotteluissa, jotka tähtäävät nykyisen Joensuun seurakuntayhtymän laajentamiseen.

Taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander Kirkkohallituksesta kertoo, että seurakuntien suunnitellut ja jo päätetyt muutokset ovat parhaiten tiedossa hiippakuntien tuomiokapituleissa. Valtakunnan laajuisesti koottua tietoa ei ole.

*

Tekstiä editoitu 26.2. klo 12. Kiteen seurakunnan osuutta tarkennettu.

 

PS Lemmetyinen Kyynel ja kiitos