Seurakuntavaalien ehdokkaista noin 70 prosenttia on uusia ehdokkaita

 

Luterilaiset kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot uudistuvat, sillä seurakuntavaaliehdokkaista uusia ehdokkaita on kirkkovaltuustoon pyrkivistä noin 72 prosenttia ja seurakuntaneuvostoihin pyrkivistä noin 68 prosenttia.

Ehdokkaista 9,5 prosenttia on iältään alle 30-vuotiaita. Alle 20-vuotiaita on 2,5 prosenttia.

Prosentuaalisesti eniten alle 30-vuotiaita ehdokkaita löytyy Forssan seurakunnasta, jossa heitä on 31 prosenttia ehdokkaista. Koko maan ehdokkaista 30-39 -vuotiaita on 13,2 prosenttia, 40-49 -vuotiaita 18,5 prosenttia, 50-59 -vuotiaita 23,4 prosenttia ja yli 60-vuotiaita 35,4 prosenttia.

Koko maan ehdokkaiden keski-ikä on hieman yli 51 vuotta. Alhaisin ehdokkaiden keski-ikä, 43 vuotta, on Kinnulan seurakunnan ehdokkailla. Korkein keski-ikä löytyy puolestaan Hyrynsalmen seurakunnasta, 61 vuotta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Naisia ehdokkaista on noin 54 prosenttia ja miehiä vastaavasti 46 prosenttia. Eniten naisehdokkaita, noin 88 prosenttia, on Pernajan ruotsinkielisessä seurakunnassa. Eniten miehiä, noin 70 prosenttia, on puolestaan Koivulahden ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Tiedot ovat peräisin 438 seurakunnasta, joissa ehdokkaita oli yhteensä 22 486. Kaikkiaan seurakuntia on 449. Kymmenkunta väkiluvultaan pientä seurakuntaa ei ole tallentanut ehdokastietoja. Vertailutietoja viime vaalien ehdokkaista ei ole saatavissa.

Aivan kaikissa seurakunnissa ei vaaleja käydä, sillä joissakin toteutuvat sopuvaalit eli ehdokkaita on saman verran kuin luottamushenkilöpaikkoja. Sopuvaaleja on 14 suomenkielisessä seurakunnassa ja 14 ruotsinkielisessä seurakunnassa.

Jos seurakunta on taloudellisesti itsenäinen, toimitetaan yhdet vaalit, joilla valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, toimitetaan kahdet vaalit, joissa valitaan jäsenet seurakuntayhtymää johtavaan kirkkovaltuustoon ja seurakunnan toimintaa johtavaan seurakuntaneuvostoon.

Noin kolmasosassa seurakunnista on yksipäiväiset vaalit ja kahdessa kolmasosassa kaksipäiväiset vaalit.

Ehdokkaat ja äänestyspaikat löytyvät verkosta

Sekä ehdokkaat että äänestyspaikat löytyvät verkosta seurakuntavaalit.fi-palvelusta, jossa ovat myös ennakkoäänestyspaikat.

Nuorten Keskus on avannut verkkoon nuorten ehdokaspankin, jonne nuoret alle 30-vuotiaat ehdokkaat voivat syöttää tietonsa. Ehdokaspankin tarkoitus on tukea nuoria ehdokkaita ja tehdä heitä tutummiksi äänestäjille.

Valtakunnallinen vaalikone tarjoaa kaikille ehdokkaille näkyvyyttä. Se avautuu 25.lokakuuta.

Seurakuntavaalit järjestetään isänpäivänä 14. marraskuuta. Vaalit käydään joka neljäs vuosi, ja niissä valitaan ylintä päätösvaltaa käyttävät luottamushenkilöt. Ennakkoäänestys on 1.-5. marraskuuta. Silloin voi äänestää myös muualla kuin seurakuntien tiloissa tai oman seurakunnan alueella.

http://seurakuntavaalit.fi/tilastot_ehdokkaat
http://seurakuntavaalit.fi/ehdokkaat

http://seurakuntavaalit.fi/ennakkoaanestys

http://seurakuntavaalit.fi/aanestyspaikat

www.ensimmäinenkerta.fi